Zelenszkij Brüsszelben: nem engedjük az európai értékek elpusztítását

Zelenszkij Brüsszelben: nem engedjük az európai értékek elpusztítását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási taps köszöntette az Európai Parlamentben az ukrán elnököt, aki Brüsszelbe érkezve először a parlament plenáris ülése előtt mondott beszédet. Az ukrán elnök csütörtökön egész nap a belga fővárosban tartózkodik, ahol találkozik az uniós állam- és kormányfőkkel. 

Ezt megelőzően Roberta Metsola, az EP elnöke biztosította arról vendégét, hogy „Európa és az önök nemzetének a jövője az EU-ban van”. Megerősítette, tisztában vannak azzal, hogy az ukránok milyen erőfeszítéseket tesznek Európáért, ezért biztosítani kell a további támogatást nemcsak az ukrán népnek, hanem az ukrán hadseregnek is, és „ezzel a segítséggel önöknek győzniük kell”.

Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy az európai életforma, az európai szabályok és elvek azok, amelyek mindenki számára fontosak. „Mindenkinek számít az élete, a jogállamiság érvényben van, a társadalmak nyitottan működnek, az emberek bíznak a jövőben és kiállnak az értékeikért. Ukrajna számára ez a remény, a hazavezető út” – jelentette ki.

Zelenszkij leszögezte, hogy azért áll most a képviselők előtt, hogy elmondja, ezt az életformát a saját hazája számára is meg szeretné védeni. Oroszország azonban éppen ezért indított totális háborút Ukrajnával szemben, el akarja pusztítani az európai életformát, „de mi ezt nem fogjuk megengedni”.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország nem csak a területért háborúzik, miközben semmibe veszi az emberi életet és a 140 millió orosz polgárt is csak eszköznek és ágyútölteléknek használja a putyini rezsim.

– Az európai értékeket csak úgy tudjuk megőrizni, ha győzelmet aratunk – jelentette ki, majd megerősítette: „Ukrajna abban a reményben él, hogy az EU tagjaként erősítheti ezt a szövetséget”.

Az ukrán elnök az Európai Parlamentből a tagállamok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára ment, ahol először beszédet mond, majd pedig egy eszmecsere veszi kezdetét. Utána az uniós vezetők kisebb csoportokban tárgyalnak Zelenszkijjel, a megbeszélések kora délutánig tartanak, és kis szünet után a hivatalos napirenddel folytatódik az EU-csúcs.

A vezetők természetesen az ukrán elnök nélkül is tárgyalnak az ukrán helyzetről is, de már annak fényében, ami a Volodomir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen elhangzott. Ugyancsak terítéken van az európai gazdasági helyzet, különös tekintettel az Egyesült Államok inflációcsökkentési terveire, amely jelentős állami támogatásokat tartalmaz, ezáltal versenyelőnyt jelent az amerikai cégek számára. Hasonlóra készülnek az európai országok is, ez azonban megosztja a tagállamokat, mert sok kormány attól tart, hogy az állami beavatkozás torzítani fogja a piacokat.

Szó lesz a migrációról, elsősorban a határvédelem megerősítéséről, az illegálisan itt tartózkodók hatékonyabb visszaküldéséről és a bevándorlókat  kibocsátó államokkal való kapcsolatrendszerről. Utóbbi kapcsán egyetértés mutatkozik abban, hogy ha egy állam nem működik együtt saját polgárai visszafogadása terén, akkor az EU szigoríthatja a vízumpolitikáját, vagy csökkentheti az ezekbe az országokba irányuló fejlesztési, beruházási kiadásait. Egészen biztosan szóba fog kerülni, hogy az EU finanszírozhatja-e a határkerítések megépítését – ahogy azt az Orbán-kormány már évek óta sürgeti.

A magyar miniszterelnök is megérkezett a csúcsra, de nem nyilatkozott az újságíróknak.