Zöld jelzést kapott a román nemzeti helyreállítási terv Brüsszeltől

Zöld jelzést kapott a román nemzeti helyreállítási terv Brüsszeltől

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k), Klaus Iohannis román elnök (b) és Florin Citu román miniszterelnök társaságában a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórházban tartott sajtóértekezletükön 2021. szeptember 27-én. Az Európai Bizottság elfogadta a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó európai uniós pénzügyi csomagból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Covid-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó EU-s pénzügyi csomag révén Románia 29,2 milliárd euróhoz jut, jelentette be ünnepélyes keretek között Ursula von der Leyen hétfőn Bukarestben. Az összeg 41 százaléka a zöld energia meghonosítását szolgálná, ennek segítségével 2032-ig kivezetnék a szén-és lignitenergia termelést. Vasút korszerűsítésére 3,9 milliárdot, a bukaresti és kolozsvári metró építésére 600 millió eurót ad Brüsszel.

Románia a kedvezményes hitelként rendelkezésre álló keretet is igénybe kívánja venni, 2026-ig 14,35 milliárd euró támogatást és 14,94 milliárd euró hitelt terveznek elkölteni a Next Generation alapból. Florin Citu, miniszterelnök hangsúlyozta, a kormány nem csupán életbe lépteti a tervben vállalt adó-, nyugdíj- és bérreformot, de a polgárok életminőségét javító beruházásokat is terveznek. Jut bőven a román egészségügyi szolgáltatások és az oktatás fejlesztésére is, a keretösszeg 21 százalékát pedig a közszolgáltatások korszerűsítésére, illetve digitalizálásra szánják. Klaus Johannis, államfő a rendezvényen hangsúlyozta, a pénzügyi segítséggel Románia az EU középmezőnyéhez fog felzárkózni. 

Mint ismert, Magyarországnak a mai napig nem sikerült megegyeznie a helyreállítási tervről, az Európai Bizottság álláspontja szerint hazánk nem reagált megfelelően a korábban megfogalmazott országspecifikus ajánlásokra, illetve nem garantálja a korrupció, a csalás és az összeférhetetlenség megelőzését a pénzek felhasználása során. 

Romániában egyébként az elmúlt napokban két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak a Florin Citu vezette jobbközép kormány ellen, az egyiket kedden a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokrata párt (PSD), a másikat pedig szeptember 3-án a kormányból időközben kilépett USR–PLUS az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen.