A legjobb védekezés a megelőzés: használjunk villanypásztort! (x)

A legjobb védekezés a megelőzés: használjunk villanypásztort! (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mezőgazdaságban több olyan tényező van, amire oda kell figyelni. Itt nemcsak arra gondolunk, hogy a növények növekedéséhez megfelelő körülményeket kell biztosítani, valamint azt folyamatosan figyelemmel kísérni, hanem a külső hatásokkal szemben is védekezni. Idetartozik a vadjárás is, amire az egyik legjobb módszer a villanypásztor kerítés alkalmazása.

Nagy károkat tud okozni, előzzük meg villanypásztorral!

Ha éppen egy termőföld mellett autózunk, és azt látjuk, hogy szarvasok, őzek legelésznek ott, akkor elsőre azt gondolhatjuk, milyen aranyosak, nyugodtan tudnak sétálni, táplálkozni. Ám az igazság az, hogy komoly anyagi károkat képesek okozni! Megoldás létezik: a Vinex villanypásztor termékeivel könnyedén, hosszú távon is megelőzhetjük a komoly problémákat.

A vadjárás nemcsak azért problémás, mert az állatok egyrészt megdézsmálják a termést, hanem a mozgás során letapossák, letörik a növények szárát, esős időben pedig még a talajt is tönkretehetik. Ez utóbbi sokkal nagyobb kárt tud okozni, mint egy kis kóstoló a termésből.

A károkozásban élen járnak az említett őzek, szarvasok, valamint még a vaddisznók is. A csemegekukorica, repce, napraforgó közkedvelt célpont számukra, de ugyanúgy veszélyben van a lucerna- és borsóvetés, továbbá a szőlőültetvényekről és gyümölcsösökről sem szabad megfeledkezni. Az egyik kedvenc csemegéjük a gyümölcsfák kérge, a rügyek és friss hajtások, így már csak ebből a rövid felsorolásból is láthatjuk, mekkora kárt képesek okozni.

A villanypásztor a legjobb megoldás

Többféle módszer is létezik arra, hogy hogyan tudjuk távol tartani a vadakat a termőföldtől. Az egyik közkedvelt megoldás az, hogy kerítéssel vesszük körbe a földet, de ez önmagában sajnos nem elég. Az őzek, szarvasok és pláne a vaddisznók nagyon okos állatok, pláne ha ételről van szó, akkor meg fogják találni a megfelelő módszert a bejutáshoz.

A kerítéseket feltúrhatják, kiszakíthatják, könnyen megrongálódnak és máris kész van a bejárat a svédasztalhoz. A cél az, hogy a vadak ne is próbálkozzanak a bejutással, erre tökéletes megoldás az, ha kombináljuk a kerítést a villanypásztorral, mivel így maximum csak egyszer fognak kísérletet tenni a bejutásra, de azonnal megtanulják, hogy itt nem lesz ingyen ebéd.

Természetesen nem kell megijedni, az áram erőssége nem fog az állatban semmilyen kárt tenni, pont akkora lesz az erőssége, hogy elmenjen a kedve az egész próbálkozástól, de azért hatásosabb lesz egy szimpla csikizésnél.

Hol érdemes ezzel a megoldással élni?

Ha erdőhöz közel van a termőföld, akkor kiemelten fontos a megelőzés, de valójában minden egyes termőföldhöz ajánlott a villanypásztor kerítés. Hosszú távú megoldást jelent, amivel garantáltan elkerülhetünk minden kellemetlenséget és anyagi kárt.