A magyarok fogyasztása lett a legalacsonyabb az egész EU-ban, Bulgária is megelőzött minket

A magyarok fogyasztása lett a legalacsonyabb az egész EU-ban, Bulgária is megelőzött minket

Fotó: Unsplash/Markus Spiske

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unióbanban a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb 2023-ban. A magyar háztartások azért költik a legkevesebbet, mert a legalacsonyabb a jövedelmük – állapították meg az Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői.

Megnézték, mi lehet ennek az oka, s azt írták, hogy a helyzet elkeserítő, és változásra mindaddig nincs lehetőség, amíg az Orbán-kormány nem hagy fel hibás gazdaságpolitikájával – idézte a tanulmányból az azt ismertető Népszava. Egy évvel korábban a bolgárok még mögöttünk álltak, de a tavalyi, 17 százalék feletti itteni infláció miatt ők is megelőztek minket.

Az alacsony jövedelem a tanulmány szerint részint a gazdaság szerkezetéből ered: a Magyarországon megtelepedett versenyképtelen vagy alacsony versenyképességi ágazatok kevesebb jövedelmet termelnek, ráadásul az GDP-ből évente 3-4 százalék külföldre vándorol az ország eladósodása és a külföldi cégek hazautalásai miatt. Az elmúlt években ugyan forintban jelentősen nőttek a háztartások jövedelmei, 2012–2022 között 140 százalékkal, ami a legmagasabb javulás az EU-ban, de euróban már korántsem ilyen impozáns az emelkedés: az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek, de vásárlóerő-paritáson is csak 64 százalékát.

A fogyasztás növekedését és a jólét elérését akadályozó másik tényező az infláció. Húsz év alatt az árak 140 százalékkal emelkedtek az EU-ban. Mindeközben idehaza 240 százalékos volt a növekedés. Az MNB szakértői azt is megállapították, hogy tavaly az uniós átlag 96 százalékára emelkedtek itthon az árak, vagyis már ugyanolyan drága Magyarországon az élet, mint az EU-ban, ám fele vagy harmadakkora jövedelem mellett.

Címkék: fogyasztás, jólét, MNB