A pékségekben is súlyos áremelkedés várható

A pékségekben is súlyos áremelkedés várható

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az élelmiszerüzletek és a benzinkutak után a pékségekben is rendkívüli áremelkedés várható, derült ki a Világgazdaság cikkéből. A kormányközeli lapnak a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lakatos Zoltán beszélt arról, hogy az energia-, a munkabér-, az üzemanyag-költségek-, valamint a búza árának drasztikus növekedése miatt januárban a malmoknak közel negyven százalékkal emelniük kell a liszt eladási árát. Máskülönben ugyanis tönkremennek.

A jó minőségű búza tonnánkénti ára jelenleg 90 ezer forint körül van, jövő januárban pedig várhatóan százezer forint alatt már nem is lehet majd őrlésre alkalmas búzát találni a piacon. Lakatoséknál ilyen árak mellett csak úgy termelhetik ki a ráfordításokat, ha kilónként 155 forintért árulják a lisztet, ezalatt ugyanis veszteséget termelnek. Az átadási ár így negyven százalékban emelkedik, ami érződni fog a pékáruk árain is, még ha ennél kisebb mértékben is.

A malmok idén már kétszer emelték a liszt árát, összesen 12-13 százalékkal, és várhatóan a későbbiekben további hasonló döntéseket hozhatnak majd.