Alig csökkent az infláció az év első három hónapjában

Alig csökkent az infláció az év első három hónapjában

Elektromos bevásárlómoped és speciális bevásárlókocsi segítségével vásárolnak be mozgássérültek az Auchan budaörsi áruházában. (Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, februárhoz viszonyítva – azaz egy hónap alatt – pedig átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. Eszerint 2023. márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,9 százalék), a csokoládéé és kakaóé (11,6 százalék), a büféáruké (10,4 százalék), a sertéshúsé (9,1 százalék), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (7,5 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 20,3, a tojásé 19,7, a száraztésztáé 13,1, a sajté 13, a tejé 11, a kenyéré 10,5 százalékkal csökkent. A háztartási energia 3,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 6,9, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Éves összehasonlításban a szolgáltatások ára 9,9 százalékkal nőtt, ezen belül a lakbér 14,1, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,7, a járműjavítás és karbantartás 10,5, a sport- és múzeumi belépők 8,7, az üdülési szolgáltatás 6,8 százalékkal drágább, míg az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal olcsóbb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára 4,4, ezen belül a dohányáruké 4,7 százalékkal emelkedett.

Korábban hosszú ideig az élelmiszerárak pörgették az inflációt, most viszont ott már nem olyan drámai a helyzet. 2022-ben és 2023 elején úgy megnőttek az árak, hogy most már nem igazán lehet azokon tovább emelni, így is zuhan a bolti forgalom. Ezért már egy ideje leginkább a szolgáltató szektor húzza felfelé az inflációt. A most közölt adat azt is jelenti, hogy az infláció csökkenése továbbra is lassú. Januárban a fogyasztóiár-változás 3,8, februárban pedig 3,7 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Ezen az adaton javított újabb 0,1 százalékpontot a most közzétett márciusi szám. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a KSH friss adatai nyomán kijelentette, „az infláció összeomlott és lent is maradt”.