Ausztriában 16 ezren kértek munkanélküli segélyt, a Nobel-díjas közgazdász szerint osztogatásba kell kezdeni

Ausztriában 16 ezren kértek munkanélküli segélyt, a Nobel-díjas közgazdász szerint osztogatásba kell kezdeni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási összegekre van szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk - véli a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz. Ausztriában egy nap alatt 16 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért, de hétfőn már egy munkába lépés sem volt.

A koronavírus-járvány más típusú válság, mint a pénzügyi összeomlások - véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, a Columbia Egyetem és a Roosevelt Institute professzora, a Világbank volt vezető elemzője, aki a CNBC-nek nyilatkozott, és a Napi.hu portál szemlézte az interjút.

Következtetésének alapja az a tény, hogy a Fed jelentős monetáris enyhítésének bejelentése lényegében hatástalan maradt a tőzsdékre, azaz tovább zuhantak a részvényárfolyamok. Az a probléma, hogy a járvány miatt a vállalkozók leállítják a szolgáltatásaikat, bezárnak a boltok, a vendéglők, azaz a kínálat roppan meg, így a kereslet élénkítése önmagában nem ad választ a problémára. A pénzintézetek ugyan azt kommunikálják, hogy a piaci felfordulás ellenére stabil a helyzetük, ám nincs olyan bank, amely elszigetelhetné magát egy gazdasági összeomlástól, bármilyen jól fel van tőkésítve - mondja Stiglitz.

A Nobel-díjas közgazdász első tanácsa ezzel összefüggésben az, hogy a kormányoknak célzottan kellene támogatniuk bizonyos ágazatokat és társadalmi csoportokat. Látva a Fed példáját, azaz a monetáris enyhítés elégtelenségét, korlátozott hatását az óriási nyomás alá került egészségügyi ellátórendszer képességeit kell mindenekelőtt javítani kormányzati beavatkozással.

- Arra kell bátorítani az embereket, hogy vessék alá magukat a teszteknek, akár ismétlődően is, továbbá segíteni kell őket abban, hogy ha betegnek érzik magukat, akkor ne menjenek dolgozni attól tartva, hogy kirúgják őket. Óriási összegekre van szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk - mondja a professzor.

Ausztriában 16 ezer munkanélküli segélykérelmet regisztráltak egyetlen nap alatt - erről az ATV számolt be az Ö1 tévécsatorna interjúja alapján. Johannes Kopf, az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő igazgatója elmondta: hétfőn egyetlen új munkába lépés sem volt.

Hétfőn 16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezetnél. Az AMS várakozásai szerint ezrével fogják elveszíteni munkájukat az emberek.

Johannes Kopf, az AMS igazgatója az Ö1 tévécsatorna Morgenjournal reggeli magazinjában elmondta, hogy csak hétfőn 16 ezer új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be a hivatalnál. A munkanélküli segélykérelmek számának megnövekedését a síszezonnak a megszokottnál egy hónappal korábbi befejeződésének tulajdonította az AMS igazgatója.

Emellett hétfőn egyetlen egy új munkába lépés nem volt. - Nagyon kemény hétre számítunk - fogalmazott. Méltatta ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak rugalmasabbá tételét. Véleménye szerint a kormány által a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására elkülönített 400 millió euró három hónapig fog kitartani.