Az adósságállománya a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra nézve

Az adósságállománya a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra nézve

Dollár és jüan: riválisok? (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem Kína vagy Oroszország az Egyesült Államok legnagyobb ellensége, hanem az ország 35 ezer milliárd dolláros adósságállománya – állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja. „Az idei 1600 milliárd dolláros deficit, a 35 ezer milliárd dolláros teljes adósság és az idei 1000 milliárd dolláros kamatfizetés mellett, ha az amerikai dollár már nem az elsődleges globális tartalékvaluta, és amennyiben egy valódi riválisa lép színre az amerikai valutának, akkor az egész amerikai pénzügyi rendszer összeomlik” – olvasható a jelentésben.

– Miután Amerika a XX. század folyamán a világkereskedelem központi erejeként szolgált, Washington hozzászokott ahhoz, hogy belpolitikájában „olyan pazarlóan költekezzen, amennyire csak akar”, és külpolitikájában „pusztító pénzügyi fegyverként vessen be szankciókat azon országok ellen, amelyekkel problémái vannak” – áll a dokumentumban, amely szerint Washington „visszaél gazdasági dominanciájával”.

– Mind a Trump-, mind a Biden-kormányzat Amerika történetének legfelelőtlenebb mértékű deficitnövelő költekezésébe bocsátkozott, először a járványvédelmi zárlatok okozta gazdasági visszaesés leküzdésére, majd a gyengélkedő gazdaság élénkítésére, ami növekvő inflációt és a kamatlábak emelkedését eredményezett az Egyesült Államokban – áll a jelentésben.

Az elnöki hivatalról a Watergate megfigyelési botrány miatt lemondó Richard Nixon alapította szervezet elemzése szerint a borús amerikai gazdasági kilátások, valamint a Washington által „fegyverként bevetett dollár” önkényes alkalmazásától való aggodalom arra késztette a Globális Dél országait, hogy fedezetet keressenek a lehetséges kockázatok ellen. A dokumentumban azt is megjegyzik, hogy mindezek tükrében a Wall Street-i pénzvilág által sokáig lekicsinyelt BRICS – azaz a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika fémjelezte gazdasági együttműködés – az Egyesült Államok vezette gazdasági rendszer szívének szegezett „pénzügyi tőrré” nőtte ki magát.