Az agrárminiszter a versenyt dicsőítette és ismét az ársapkák kivezetéséről beszélt

Az agrárminiszter a versenyt dicsőítette és ismét az ársapkák kivezetéséről beszélt

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az agrárminisztériumban vizsgálják az élelmiszerár-sapka kivezetésének lehetőségét, de Nagy István miniszter szerint az, hogy megszüntessék azokat azért rengeteg tényezőtől függ. Az agrárminiszter erről a HírTv-ben beszélt vasárnap este.

– Egyre több olyan cikknél halljuk a kiskereskedelmi láncoknak az információit, „csökkentettem 20%-kal a vajnak az árát, csökkentettem ennek, csökkentettem annak az árát”... Tehát elindul a verseny és a normális piaci folyamatok elkezdik szabályozni az élelmiszerárat. Tehát van esélyünk arra, hogy a lejártakor kivezessük az élelmiszer-ársapkát – fogalmazott a műsorban az agrárminiszter.

A miniszter néhány napja is beszélt az ársapkák megszűntéséről. Akkor azt mondta hogy hamarosan túl lehetünk az inflációs csúcson, így április 30-tól ki lehet őket vezetni úgy, hogy ezzel ne nőjön érdemben a lakosság terhe. Az elmúlt hetekben egyre több szervezet, sokszor kormányközeliek is, az árstopok szinte azonnali kivezetését javasolták. Célszerű lenne a mihamarabbi kivezetése – erről írt a fideszes parlamenti képviselő, Győrffy Balázs vezette Nemzeti Agrárkamara (NAK) január közepén, néhány nappal korábban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetője, a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Parragh László is arról beszélt, lassan meg kell tervezni a kivezetésüket. Hónapok óta nincs elég magyar áru az árstopos termékekből a hazai boltokban és a teljes magyar kiskereskedelmi szektor egyetért abban, hogy amint a gazdasági helyzet lehetővé teszi, azonnal ki kell vezetni az árstopokat – mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára, miután a többi kereskedői érdekképviselettel és az MKIK-val egyeztettek az élelmiszer-árstop kereskedőkre gyakorolt hatásáról.

Raskó György agrárközgazdász a Magyar hangnak egy hete arról beszélt, hogy egyes fontos élelmiszereknél gyorsan csökkenni kezdenének az árak az ársopok kivezetése után. „Így például a 2,8 százalékos tej ársapkájának eltörlésével az emberek visszatérnének a másfél százalékos zsírtartalmú tej vásárlására, így több tejzsír marad, az ebből készített termékek – mint a vaj vagy a sajt – ára pedig a kivezetést követő két-három héten belül esni kezdene. Úgy számolom, hogy a trappista sajt kilónkénti ára például ezer forinttal is csökkenhet. De általában is elmondható, hogy a vaj, a tejföl és a sajtok ára 15–20 százalékkal mérséklődhet. Ha véget ér a piactorzítás, akkor beindulhat az importverseny a korábbi ársapkás termékek esetében is, ami hosszabb távon ugyancsak letörheti az árakat. Csak addig éljék túl a vidéki magyar kisboltosok, mert ők kerültek a legnagyobb bajba a kormány politikai hangulatjavító intézkedése miatt” – fogalmazott az interjúban.