Parragh László: lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését

Parragh László: lassan meg kell tervezni az árstopok kivezetését

Parragh László, az MKIK elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Fókuszban a külpiacok című évnyitó rendezvényén Budapesten 2022. március 1-jén

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdenek összeállni az árstopok kivezetéséhez szükséges feltételek, kedvezően alakul az infláció és a forint árfolyama, visszaesik a növekedés és a fogyasztás – nyilatkozta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

Így szerinte lassan el kell kezdeni megtervezni, hogy miképpen vezessék ki az árstopokat, újra kell gondolni azok fenntartását.

Hozzátette, egyre kevésbé indokolt a 13 százalékos alapkamat (az irányadó kamat valójában 18 százalék), ami a beruházásokat is visszaveti. Parragh szerint a jövőben a forint tovább erősödhet, az infláció egy-két hónap múlva a csúcsra ér, így az idei év könnyebb lesz, mint a tavalyi. Az elnök szerint a cégek alkalmazkodtak a magas energiaárakhoz is. Kijelentette: Magyarország szerinte elkerüli a recessziós pályát.

Az iparkamarai elnök – aki Orbán Viktor bizalmasaként a kormánypárti oldal megmondóemberének számít – egyébként időnként szokatlanul éles hangnemben szokott nekimenni más szervezeteknek, így például a jegybanknak: évek óta meglehetősen éles és személyeskedésektől sem mentes szópárbajt folytat az MNB-vel. Tavaly május végén például a jegybank 144 pontos, kormányprogramszerű javaslatcsomagja kapcsán azt mondta, helyette az MNB-nek inkább „érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tennie”.

De emlékezetes azon néhány mondata is, amely a nélkülözhetetlen, ám alulfizetett dolgozókra, a tanárokra és tűzoltókra vonatkozott. Megjegyezte, hogy „a kormány feladata a különféle társadalmi csoportok kiegyensúlyozása, bár ha a torta ugyanakkora, akkor csak a másik rovására kaphat az egyik csoport nagyobb szeletet”. A fizetés azonban nem minden Parragh szerint – hiszen ott van a motiváció is. : „… a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket”. – A kassza persze mindenkinek egyformán csörög – tette hozzá.