Az állami bank nem kegyelmezett, felszámolják a Tungsramot

Az állami bank nem kegyelmezett, felszámolják a Tungsramot

A Tungsram gyára Hajdúböszörményben, ahonnan 170 munkavállalót bocsát el a vállalat a 2022-ben bejelentett létszámleépítése következtében (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég – erősítette meg a Mércének a Tungsram képviselője. Mehlhoffer Tamás, a cég PR és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az Eximbank mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”.

Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Mércének elmondta: „Nagyon bíztunk abban, hogy megállapodás születik, gyakorlatilag sokkolt minket ez az eredmény.” Szerinte mindenki arra számított, hogy megoldódik az ügy, hiszen el is halasztották az előző csődeljárást, és egy nagymúltú cégről van szó.

A Világgazdaság múlt héten azt írta, a Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de a legnagyobb, az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárást tartották hétfőn. A VG szerint a Tungsram hazai és nemzetközi befektetőkkel is tárgyalt, köztük a svájci Business Creationnel, amely tapasztalt cégek válságmenedzselésében. A lap szerint azonban a felek között a találkozó előző hét péntekig sem jött létre. „A magyar állam számára jelen helyzetben a legjobb megtérülést az biztosítaná, ha az Exim elfogadná a Tungsram csődegyezségi ajánlatát, és leülne tárgyalni a svájci befektetővel, és elfogadná a Tungsram azon ajánlatát is, amelyből 3 hónapon belül megfelelő befektetéshez juthatna” – írta korábban a Tungsram közleményében. 

A vállalat április végén jelentette be, hogy befejezi a hagyományos izzógyártást, emiatt pedig 1600 dolgozóját elküldi. A cégnek akkor még nagy tervei voltak, utána derült ki, hogy csődvédelmet kértek.

Címkék: csőd, Tungsram