Bánki Erik: Akár év végéig is fenn kell tartani a benzinárstopot

Bánki Erik: Akár év végéig is fenn kell tartani a benzinárstopot

Bánki Erik, az előterjesztő gazdasági bizottság elnöke felszólal a globális minimumadót elutasító határozat tárgyalásán az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Akkor lehet kivezetni a különböző árstopokat, ha az inflációs nyomás enyhül – erről beszélt az ATV.hu-nak a gazdasági bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik. A politikus ezzel a Monetáris Tanácsba jelölt Kardkovács Kolos kijelentésére is reagált, miszerint az árstopokat „előbb-utóbb ki kell vezetni”. Bánki viszont úgy látja, amennyiben szükséges, és a 15-20 százalék körüli infláció akadályozható, akkor akár év végéig is fenn kell tartani az intézkedéseket.

Bánki szerint a cél egyrészt, hogy vissza tudják szorítani az inflációt, és úgy látja, ez jól is működik, megnézve a balti államokat vagy akár Csehországot, Lengyelországot. A másik cél szerinte megvédeni a lakosságot az extra terhektől. „Senki nem tudja pillanatnyilag, hogy mikor fog tetőzni az infláció. Arra számítanak az elemzők, a jegybank is, hogy ez valamikor az ősz folyamán fog megtörténni. Tehát, amikor látjuk azt, hogy az infláció már egy csökkenő pályára állt, akkor a kormány nyilván újra napirendre tűzi az október végi, illetve december végi állapotot a két árstop tekintetében, és azokat akkor tudja felülvizsgálni” – jelentette ki a gazdasági bizottság elnöke. A kamat- és hitelstop pedig szerinte nyilvánvalóan év végéig maradni, míg az élelmiszer- és a benzinárstop esetében szeptemberben mérlegelhetnek.

Az ATV rákérdezett a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szavaira is. Utóbbi ugyanis azt mondta, messze túl vagyunk azon a ponton, amikor a 480 forintos ársapka tartható, itt már „picit elkezdtünk hazardírozni”. Bánki erre azt mondta, most a benzin ára nagyjából nyolcszáz, a dízelé nyolcszázhúsz forint körül van, támogatás nélkül ennyit kellene fizetni.