Benzinár-körkép: Több szomszédos országban is megérheti a tankolás

Benzinár-körkép: Több szomszédos országban is megérheti a tankolás

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az átlagárak alapján a legtöbb szomszédos országan alacsonyabb árakkal is találkozhatunk a benzinkutakon, mint itthon. A Fuelo nemzetközi szakportál naponta közli az egyes országok benzin- és dízelárait, igaz, a közölt értékek átlagos árak, vagyis ennél kedvezőbben és drágábban is kínálhatják az üzemanyagot az adott országban. Egyértelműen alacsonyabbak a magyarországinál az átlagos üzemanyagárak Romániában, Szlovákiában vagy Horvátországban.

Magyarországon a 95-ös benzinért jelenleg átszámítva literenként 1,62 eurót, a gázolajért 1,70 eurót kell fizetni.

Ez lényegesen több, mint a Fuelo nemzetközi szakportál által közölt romániai átlagár, amely a benzin esetében 1,28 euró, dízel esetében 1,52 euró. A benzin tehát átlagosan 134 forinttal olcsóbb Romániában, a dízel pedig átlagban 71 forinttal. Sokkal olcsóbb a tankolás Szlovéniában is, itt 1,31 euró a benzin és 1,51 euró a dízel átlaga literenként, vagyis benzint átlagosan 122 forinttal, dízelt átlagosan 74 forinttal olcsóbban lehet tankolni, mint Magyarországon.

Szlovákiában és Horvátországban egyaránt körülbelül 40 forint a különbség a két szomszédos ország javára az átlagárban: az 1,5 eurós benzin és 1,6 eurós dízel átlagárak tíz centtel alacsonyabbak a magyarországi áraknál. Szintén alacsonyabb a magyarországinál az átlagár Szerbiában, benzin esetében 67 forinttal, a dízel esetében viszont elhanyagolható a különbség, a Fuelo adatai szerint alig 8 forinttal olcsóbb Szerbiában a gázolaj.

Ausztria a kivétel, ott ugyanis drágábban lehet tankolni, már ha az átlagárakat nézzük. Szomszédunknál a benzin átlaga a magyarországival egyező, 1,6 euró, míg a dízel átlagosan tíz eurócenttel (körülbelül 40 forinttal) drágább a hazainál.

A Fuelo nem gyűjt ukrajnai adatokat, ezért Ukrajna esetében egy másik üzemanyagárakkal foglalkozó portál, a Mylpg.eu adatát vettük alapul, eszerint hétfőn 1,3 euróba került a benzin és 1,39 euróba a dízel literenként. Ez is jelentősebb különbség a magyarországi árakhoz képest, Magyarországon eszerint a benzin átlagosan 126 forinttal kerül többe, mint Ukrajnában, a dízel pedig 122 forinttal.

Közben ismét emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára szerdától – írja a holtankoljak.net. A drágulás bruttó 10-10 forint. Várhatóan így a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára is nőni fog, számításuk szerint a 95-ös benzin litere átlagosan 632 forint, a gázolajé pedig 691 forint lesz.

 

 

Címkék: benzinár