Bod Péter Ákos: Nem folytatható a korábbi gazdaságpolitika

 Bod Péter Ákos: Nem folytatható a korábbi gazdaságpolitika

Bod Péter Ákos (Fotó: Béres Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ami a kormánypolitikát illeti, urnazárás előtt még lehetett ízlelgetni a különféle változatokat, ezúttal egyet kivéve: „folytatjuk”. A gazdaság-, társadalom- és külpolitika ugyanis nem folytatható, 2022 tavaszán helyzet van – írja Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára a Portfolión megjelent cikkében, amelyet még a választás végeredményét előzően vetett papírra.

A professzor szerint a költségvetésben alapvető változásokra van szükség, az árstop kivezetését követően tovább gyorsul majd az infláció. Ezeket a problémákat úgy kell megoldani az új kormánynak, hogy közben nem tudjuk, meddig tart és milyen hatásokat erősít majd a szomszédunkban zajló háború.

Bod Péter Ákos arra is felhívja a figyelmet, hogy a háború mellett elsikkad a másik csapás, a Covid-járvány okozta hatások, amelyek hosszú ideig érezhetők lesznek még. Tovább gyorsult a népesség fogyása, amely a gyenge egészségügynek köszönhető, az oktatásban meglévő lemaradások pedig magyarázzák, hogy miért marad el a többi V4-es országban mérttől a magyar fiatalok szövegértési, matematikai és természettudományos képessége.

Komoly gondként említi a közgazdász a magas adósságrátát és annak drága finanszírozását, kiemeli hogy az oktatás és az egészségügy mellett a honvédelemre is komoly összegeket kell költeni. Azért is nehéz a helyzet, mert jóval magasabb a magyar eladósodottság, mint a V4-ek többi tagjánál, nem is beszélve Romániáról vagy a balti államokról, miközben kockázati beosorlásunk rosszabb, int Csehországé, Szlovákiáé vagy Lengyelországé, ezért drágábban jutunk hitelhez.

Végül azt is felveti, hogy most nem lenne ilyen nehéz a helyzet, ha a 2010-2019 között világkonjunktúra idejét kihasználtuk volna, és erőfeszítések nélkül teljesítettük volna az euróbevezetést kritériumait, de legalább egyensúlyba hozhattuk volna a költségvetést anélkül, hogy az növekedési áldozattal járt volna.