Búcsú a rezsicsökentett gázpalackoktól

Búcsú a rezsicsökentett gázpalackoktól

Gázpalackos melegítő. Képünk illusztráció (Fotó: Dimitri Houtteman/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az úgytudjuk.hu információi szerint hétfőtől a MOL már csak 10,9 kilogramm töltőtömegű PB gázpalackokat forgalmaz az eddigi 11,5 kilogrammos palackok helyett. Hogy miért fontos ez? Azért, mert míg a 11,5 kilós palackok árát a rezsicsökkentés korlátozta, és 5175 forintos hatósági árat határozott meg rájuk, addig a 10,9 kilós palackokról nem szól a törvény.

Vagyis azt annyiért adják, amennyiért akarják, magyarul piaci áron.

A MOL a döntés hátteréről levelet küldött partnereinek: „Az elmúlt hónapokban felborult az egyensúly a PB gázpalackok piacán, emiatt jelentősen megnőtt a kereslet a MOL által forgalmazott 11,5 kg-os PB palackok iránt. Célunk továbbra is az, hogy biztosítsuk az ellátást, az ország minden pontján, minden vásárlónknak és elejét vegyük komolyabb ellátási problémák kialakulásának, ezért vált szükségessé az újfajta, 10,9 kg töltettömegű PB gázpalack bevezetése.”

Korábban is volt példa arra, hogy más gyártók a töltősúly megváltoztatásával kerülték ki a rezsicsökkentést, de ezt Németh Szilárd rezsibiztos még a választások előtt élesen elítélte, és a kiskaput bezáró jogszabályt ígért.

Aztán ebből nem lett semmi, és most már az állami MOL is áttért erre a megoldásra, ami a gyakorlatban a rezsicsökkentés eltörlését jelenti a gázpalackok piacán. A 60 dekával kisebb palack ára jelentősen, 2600 forinttal drágább, mint a nagyobb (de a valóságban már nem létező) nagyobb palack hatósági ára.