Csalódást keltő a harmadik negyedéves 6,1 százalékos GDP-növekedés

Csalódást keltő a harmadik negyedéves 6,1 százalékos GDP-növekedés

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A harmadik negyedévben 0,7 százalékkal javult a magyar gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy 6,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

– Csalódást keltő a ma bejelentett növekedési adat, hiszen a 0,7 százalékos bővülés jelentősen elmarad az elemzői várakozásoktól. A mérsékelt harmadik negyedévi teljesítmény oka többek között a globális áruhiány, amely várhatóan a negyedik negyedévet is végig kíséri majd. Ezt fejeli meg a járvány negyedik hulláma. Ezért az idei teljes éves növekedés valahol a kormányzat csökkentett várakozásai, azaz 6,8-7 százalék között alakulhat – elemezte lapunknak az adatokat Virovácz Péter, az ING Bank elemzője.

A szakértő szerint a globális visszahúzó gazdasági hatásokat, mint például az áruhiány, valamelyest ellensúlyozhatja a kormány által a gazdaságba öntött hatalmas összeg az év utolsó három hónapjában, illetve 2022 első negyedében. Hatalmas összegről van szó, hiszen az említett félév alatt a bruttó hazai termék (GDP) nyolc százalékát teszi ki.

– Ezzel együtt azzal is tisztában kell lenni, hogy a lakossághoz került összeg jó részét fogyasztásra költi, ami automatikusan magával húzza az importot, az export viszont nem fog hasonló tempóban nőni, ami csökkentheti a növekedés tempóját jövőre  – hangsúlyozta Virovácz Péter.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyengébb gazdasági növekedés valamelyest ellensúlyozza a gazdaságba öntött pénz inflatórikus hatását, ezzel együtt sem lehet azonban arra számítani, hogy jelentősen csökkenne a pénzromlás üteme. Az alapforgatókönyv szerint az infláció enyhe csökkenésére lehetne számítani a jövő év első negyedében, amit módosíthat azonban, hogy miként reagálnak a vállalkozások a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős emelésére. Ugyancsak ebbe az irányba hathat az alapanyagok árának várható további emelkedése. Így a legrosszabb esetben akár növekedhet is a pénzromlás tempója.

A Portfólió elemzése arra mutat rá, hogy kevesebb mint a felére esett vissza a növekedés üteme, hiszen az előző három negyedév 1,5-2 százalékos volt a gazdaság bővülése a megelőző három hónaphoz képest.

A gyenge teljesítmény oka lehet, hogy a tavalyi harmadik negyedév már korlátozásoktól mentes volt, így nagyobb volt a gazdasági aktivitás, mint 2020 első felében. A másik hatás, hogy a növekedést továbbra is visszafogják a kínálati problémák, az ipar gyengébb teljesítménye, az építőipar sem teljesített a várakozásoknak megfelelően, különösen a járműgyártás és az elektronika teljesítménye volt gyenge.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.