Hétszer annyit termelne a debreceni CATL-akkumulátorgyár, mint a német

Hétszer annyit termelne a debreceni CATL-akkumulátorgyár, mint a német

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A debreceni CATL-akkumulátorgyár hétszer annyit termelne, mint a kormány által hivatkozott németországi – mondta az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő, aki szerint a nagyobb üzem nagyobb környezeti kockázatot is jelent.

A már megvalósulás alatt lévő kínai CATL beruházását helyi civilek és az ellenzéki pártok is ellenzik, így az elmúlt napokban a kormánynak újra ki kellett állnia a gyárépítés mellett. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azzal érvelt, hogy „ugyanez a vállalat ugyanilyen akkumulátorgyárat épített a német Türingiában”. A kormányzati kommunikáció és a propaganda is azt hangsúlyozza, hogy a szóban forgó német tartományban a szocialisták és a zöldek kormányoznak. Ezért szerintük érthetetlen, hogy a hazai ellenzék miért támadja a beruházást. „Ami tiszta energiát, jövő, munkahelyeket teremt Németországban, arra miért mondják azt, hogy környezetpusztító Debrecenben?” – fogalmazott Dömötör Csaba.

A türingiai üzemhez képest a Debrecenbe tervezett gyár a tervek szerint hétszer többet termelne, háromszor nagyobb lenne, és három és félszer annyian dolgoznának benne – mondta az RTL Híradónak Faluvégi Balázs, a társadalom és környezettudatos befektetések szakértője. „Ez tényleg hatalmas nagy. Minden szempontból az egyik legnagyobb a világon, és Európában pedig teljesen egyértelműen a legnagyobb lesz, amint elkészül” – tette hozzá. Faluvégi Balázs szerint a nagyobb gyár nagyobb kockázatot is jelenthet. Németországban nagyon szigorú a szabályozás, de nagyjából ugyanazok a határértékek vannak Magyarországon is. A különbség inkább abban van, hogy mennyire tartják be ezeket a szabályokat. „Gödön is kiderült, hogy volt, hogy évekig nem mérték rendesen ezeket az értékeket” – tette hozzá a szakértő.

Az LMP szerint is a gyár mérete jelent komoly veszélyt a környezetre. Hohn Krisztina, szakszóvivő úgy fogalmazott, „ez a hatalmas víz- és energiaigényű iparág nem megfelelő Magyarországnak. Az akkumulátorgyártás elhasználja és elszennyezi vizeinket, energiaigényét pedig szinte képtelenség kiszolgálni, főleg egy olyan országnak, amely maga is az energiája jó részét importból szerzi.”