Élelmiszer-infláció: Magyarország verhetetlen

Élelmiszer-infláció: Magyarország verhetetlen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg az általános infláció idén január és július között 10,4 százalékos volt Magyarországon, ami az Európai Unióban a negyedik legmagasabb érték, az élelmiszerárak terén hazánkban volt a legnagyobb, 21 százalékos árnövekedés – derül ki az Eurostat adataiból, amelyet a 444.hu szemlézett.

A kenyér 37 százalékkal lett drágább hazánkban fél év alatt, a második helyezett Litvániában csak 20 százalékkal. A húsnál kisebb a különbség: a magyar árak átlagosan 23,2 százalékkal emelkedtek – a baromfié majdnem 30 százalékkal, a sertéshúsé 16 százalékkal –, míg Lettországban 22, Csehországban 21,7 százalékkal.

A gyümölcs ára 20 százalékkal emelkedett, a söré 11 százalékkal, az alkoholmentes italoké pedig 18 százalékkal. A tojás 28 százalékkal, az olívaolajé 17 százalékkal, a margarin és más növényi zsírok ára pedig 46 százalék nőtt.

Címkék: infláció, Eurostat