„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált”

„Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált”

Tüntetők 2006 szeptember 19-én Budapesten, a tévészékház előtt (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Ma sem tudunk bizonyosat arról, ki szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét. A hangfelvételt szeptember 17-én több szerkesztőség is megkapta, és a közszolgálati rádió közölt belőle először részleteket. Még aznap, amikor amúgy is pattanásig feszült volt a helyzet a belpolitikában, tüntetések zajlottak országszerte Gyurcsány megszorítócsomagja miatt.

A május végén Balatonőszödön elhangzott beszéddel Gyurcsány Ferenc célja nyilvánvalóan az volt, hogy a választási kampányban a magyar gazdaságról, illetve a központi költségvetésről előadott pozitív állításokkal szemben a valós helyzetre reagáló, tervezett megszorítócsomagjának támogatását el tudja érni a szocialista országgyűlési képviselőknél. Gyurcsány néhány évvel korábban kívülről érkezett a szocialista pártba, és így akarta rádöbbenteni a frakciót a valós helyzetre, valamint arra, hogy az államháztartás rendbetételéhez gazdasági kiigazításokra, megszorításokra lesz szükség, amit a támogatásuk nélkül nem tud végrehajtani. Ez sikerült is neki.

2004: Kormányválság - Medgyessy ment, Gyurcsány jött | Magyar Hang

Kétévnyi kormányzás után, tizenöt esztendővel ezelőtt, 2004. augusztus 25-én mondott le Medgyessy Péter miniszterelnök. Bármilyen hihetetlennek tűnik is utólag, Medgyessy nem a D-209-es botrányba bukott bele, nem amiatt kellett lemondania, hogy kiderült róla: a pártállami diktatúra titkosrendőrségének szolgálatában tevékenykedett szigorúan titkos (SZT) állományú tisztként.

A választás után nem sokkal, már júniusban bejelentették, milyen restriktív intézkedéseket tervez a kormány. A tervezetet Gyurcsány-csomagnak nevezte még a baloldali-liberális sajtó is. A csomag a pénzügyi egyensúly megteremtése érdekében számos megszorító intézkedést tartalmazott, melyek közül az elsőket már augusztusban bevezették. Egyebek mellett emelték a gáz, a villamos energia árát, az adókat, köztük az áfát, és új adófajtákat is bevezettek. (...) Ugyancsak bejelentették, hogy bevezetik a tandíjat a felsőoktatásban. A Gyurcsány-csomag általános felháborodást váltott ki országszerte, szeptember közepén már utcai tüntetések voltak, vidéken útlezárásokkal.

(...)

Éva és a finomszesz viszonya | Magyar Hang

Talán a leghosszabb nevű parlamenti vizsgálóbizottság állt fel 2005 nyarán Font Sándor képviselő kezdeményezésére. „A jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, és ezzel a Zwack Unicum Rt.

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 30-án megjelent 2019/35. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!