G7: Brutálisan megdrágul őszre az orosz gáz, ezért emelhet rezsit a kormány

G7: Brutálisan megdrágul őszre az orosz gáz, ezért emelhet rezsit a kormány

Rezsi (Fotó: Kwon Junho / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden korábbinál drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra májusban. A kormány azonban valószínűleg nem ezért korlátozta épp most rezsicsökkentést, hanem azért, mert az elmúlt hetekben biztossá vált, hogy az ősszel még ennél is többet kell majd fizetni – állítja a G7.

A gazdasági lap többek közt arról írt, hogy bár április-májusban még úgy tűnhetett, hogy a háború kitörését követő csúcsokhoz képest alacsonyabb szintre áll be a gáz ára, júniusban újabb fordulat jött. Az oroszok sorra állították le a szállításokat a különböző vezetékeken, és ez a rendkívül bizonytalan helyzetet teremtett a piacon, így az árak a márciusi csúcsnál is jóval magasabb szintre emelkedtek. Ehhez hozzáadódik, hogy Magyarország költségeit tovább fokozta a forint rohamos gyengülése.

A lap szerint a kormány és az oroszokkal szerződésben álló MVM így július elején valószínűleg azt látta, hogy szeptemberre olyan drágán kaphatjuk a gázt, ami végleg fenntarthatatlanná teszi a rezsicsökkentést. A G7 tőzsdei árak mozgása alapján készült becslése szerint az orosz import átlagára ősz elejére köbméterenként 600 forint fölé nőhet (Magyarország ezért májusban 475 forintot fizetett). Ez azt jelenti, hogy a tényleges piaci ár 9-10-szerese lesz annak, amennyiért a lakosság július végéig kapja a gázt, ami havi szinten is százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozhatna az MVM-nek.