Hamarosan lezárulhat a Vodafone felvásárlása

Hamarosan lezárulhat a Vodafone felvásárlása

A Vodafone Magyarország Zrt. központi irodaházának homlokzata a világcég logójával a fõváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 6-ban (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a kormány a Magyar Fejlesztési Bank számára, a tőkekövetelés 80 százalékának állami kezességvállalása mellett. Az MFB a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára – ez derül ki a Magyar Közlönyben vasárnap megjelent kormányhatározatból, amelyet a Portfolió vett észre. Ez azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről eddig még nem esett szó.

A cikk szerint a 4iG pénteki felminősítését követően arra lehet következtetni, hogy napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy a 4iG és a magyar állam közösen veszik meg a Vodafone hazai cégét 715 milliárd forintért mégpedig úgy, hogy előbbi 51 százalékos, míg utóbbi 49 százalékos tulajdonhányaddal fog rendelkezni. A Magyar Hang akkor arról írt, hogy minden eddiginél közelebb került az Orbán-kormány régi célkitűzéséhez, hogy a bank-, a média- és az energetikai szektor után a telekommunikációs ágazatban is meghatározó szereppel bírjon. Ha ugyanis lezárul a brit tulajdonú Vodafone Magyarország Zrt. felvásárlása, az államnak a vele szövetségre lépett, a NER-ben otthonosan mozgó 4iG Nyrt. révén komoly befolyása lesz az ágazatra.

Az állami szerepvállalást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban azzal magyarázta, hogy a kormány nemzetstratégiai jelentőségű ágazatként tekint a távközlési piacra, a vásárlással pedig ott is komoly szereplővé léphet elő egy magyar, állami tulajdoni részesedést is maga mögött tudó vállalat.