Ismét bezuhant a magyar ipar

Ismét bezuhant a magyar ipar

Az esztergomi Suzuki-gyárban. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A KSH pénteken megjelent első becslése szerint júliusban az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A gyorsjelentésben azt írják, hogy a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel több munkanap volt, mint 2023 júliusában.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júniusához viszonyítva változatlan maradt. Hozzátették, hogy a négy legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában csökkent, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában nőtt a termelés volumene.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a háború és a szankciós politika hátráltatja az európai gazdaság, különösképpen Németország gazdasági helyreállását. „A rövid távú kilátásokat rontja, hogy a főbb európai autópiacokon meredek visszaesés következett be augusztusban: Németországban 27, Franciaországban 24, Olaszországban 13, Spanyolországban 7 százalékkal zuhant a forgalomba helyezett autók száma” – olvasható a közleményben.

 

 

Címkék: ipar, visszaesés