Itt vannak a kötelező akciózás részletei

Itt vannak a kötelező akciózás részletei

Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konkrét részleteket hozott nyilvánosságra a kormány a múlt heti kormányinfón bejelentett kötelező akciózásról. Kiderült, hogy milyen termékeket érinthet és az is, hogy akár 3 milliós bírságot kockázat, aki nem tartja be a szabályokat.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatás szerint a kötelező akciózást a kereskedőknek június elsejétől kell kezdeni és azok az üzletek érintettek, amelyeknek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot. Minden héten sort kell rá keríteni csütörtöktől a következő csütörtökig. A kereskedő köteles a kötelező akciózással összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kiadott nyomtatott termékein és online felületén feltüntetni.

A kormány húsz akcióköteles termékkategóriát határozott meg: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők. Az érintett boltoknak valamennyi kategóriából ki kell választani egyet és a megelőző harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kell árulniuk. Azt is kikötik, hogy a kereskedő az akció alatt köteles a termékből „megfelelő mennyiséget” árusítani és készleten tartani. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi majd a szabályok betartását, az előírások megsértése – az adott esettől függően – 500 ezer és 3 millió forintos bírsággal járhat.

A kormány – mint írták – a vásárlók érdekében az új intézkedéstől azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet az infláció.