Kamatolt emelt az Európai Központi Bank

Kamatolt emelt az Európai Központi Bank

Az uniós közös valuta, az euro szimbóluma az Európai Központi Bank székhelyének is helyet adó németországi Frankfurt városában (Fotó: Mauro Sbicego/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Központi Bank (AKB) 75 bázisponttal 2 százalékra emelte az irányadó betét kamatszintjét.

A Kormányzótanács csütörtökön úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 75 bázisponttal megemeli. Ezzel a harmadik nagyobb egymást követő irányadókamat-emeléssel számottevő előrelépést tett a laza monetáris politika kivezetése felé. A Kormányzótanács a döntést és a várható további kamatemelési döntéseket azért hozza meg, hogy biztosítsa az infláció megfelelő időben való visszatérését a 2 százalékos középtávú céljához – idézi a Portfólió.hu a testület közleményét.

A kommunikéből kiderül az is, hogy a jegybank nem tesz előretekintő iránymutatást a kamatemelésekre vonatkozóan, így a kamatpálya várható tetőzését csak találgatni lehet. A gazdasági portál megjegyzi, hogy jelenleg a piac 2,5 százalék körüli kamatcsúcsot vár, de a közleményből az látszik, hogy az EKB nem fogja ezt megerősíteni. – Ennélfogva a havonta beérkező inflációs adatoknak komolyabb piacmozgató hatása lehet, hiszen az EKB döntései is ettől függnek majd – írja a Portfólió.

Az EKB mostani kamatemelése megfelel az előzetes paci várakozásoknak. Az eurózóna 19 tagállamában szeptemberben közel 10 százalékos volt az infláció, ami ötszöröse az Európai Központi Bank által kívánatosnak tekintett értéknek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.