Kevesebb és drágább lesz a görögdinnye

Kevesebb és drágább lesz a görögdinnye

(Fotó: Pexels.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csupán mintegy 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők, azaz ötödével csökken a termőterület – írja az Agroinform.

A szakportál elemzése szerint a termelési, szállítási és munkaerőköltségek növekedése miatt a nyári főszezonban sem számíthatunk kilogrammonként 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra, ami 30-40 százalékos áremelkedést jelent egy év alatt.

A cikk szerint a területcsökkenésben annak is része van, hogy számos dinnyetermelő váltott át a szántóföldi gazdálkodásra, miután ezek a termények (különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően) kiemelkedő áron értékesíthetők, illetve hogy a gabonának biztos piaca van, míg a dinnyetermesztés erősebben függ az időjárási viszonyoktól.

A vevők igényei is változóban vannak, egyre inkább a kisebb, 3-5 kilogrammos, magnélküli vagy kevés magos dinnyéket keresik. Az importverseny idén várhatóan valamivel kevésbé szorítja a majd hazai dinnyetermelőket. Az extrém magas üzemanyagárak miatt a déli országokból a nagy távolság miatt képtelenség lesz dömpingáron dinnyét szállítani Közép- és Észak-Európába. Az orosz-ukrán háború miatt pedig a kiesik az olcsó ukrán dinnye az európai piacról, így a magyar dinnye helyet találhat magának a német és lengyel piacon is.