Közel ötszáz benzinkútra nem szállít üzemanyagot jövő héten a Mol

Közel ötszáz benzinkútra nem szállít üzemanyagot jövő héten a Mol

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet kapott számos független benzinkút a Moltól: az e-mailben arról tájékoztatták őket, hogy a következő, november 28-án kezdődő héten ne számítsanak üzemanyag kiszállítására.

„Tájékoztatjuk önöket, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnunk kellett az ellátási stratégiánkat, és a november 28-ával kezdődő, 48. héten nem tudunk dízelt és motorbenzint biztosítani” – áll az e-mailben kiküldött üzenetben.

A levelet a Független Benzinkutasok Szövetségétől (FBSZ) kaptuk meg. A szervezet elnöke, Egri Gábor a Magyar Hang kérdésére elmondta, tudomásuk szerint 258 üzemeltető céget és akár 400-500 vidéki kis benzinkutat is érinthet a korlátozás. „Nem értjük, hogy az energiabiztonságot hogy segíti, ha leállítanak egy szolgáltatást. Ráadásul, a magyar nemzeti nagyvállalat most a családi kisvállalkozások kárára állítja le a szolgáltatást, ebben sem látunk logikát” –mondta Egri. Szerinte a Molnak legalább egy ellátási minimumot kellene garantálnia, különben „kiszáradnak a kutak”, és ennek a lakosság látja legnagyobb kárát. Úgy tudjuk, a döntés azokat cégeket érinti, akik idén, a hatósági ársapkák bevezetése után kötöttek szerződést az olajipari nagyvállalattal.

A Mol korlátozásai már eddig is települések tucatjain nehezítették vagy lehetetlenítették el a tankolást, az FBSZ saját gyűjtése szerint országszerte 150 faluban, városban jelent problémát üzemanyaghoz jutni. A most tervezett ellátási stoppal pedig csak tovább romolhat a helyzet.

Lapunk megkereste a Molt is, érdeklődtünk, hogy összesen hány kútnak nem biztosítanának a jövő héten üzemanyagot, ez hány települést és fogyasztót érint majd – és miért segíti szerintük „az ország működését”, ha lakossági és piaci fogyasztók tízezrei nem jutnak benzinhez, dízelhez. Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.