KSH: Csökkent a boltok forgalma

KSH: Csökkent a boltok forgalma

Bolt. Képünk csak illusztráció (Fotó: gemma / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érezhetően csökkent a különféle boltok és benzinkutak forgalma idén januárban – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, hétfő délelőtti tájékoztatásából. Szám szerint: 2023. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

A különféle bolttípusokat tekintve az derült ki, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal csökkent. Ennél is konkrétabban, az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7 százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 1,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a textil-, ruházati és cipőboltokban 13, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

A benzinkutak forgalma 9,7 százalékkal lett kisebb, míg a gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9 százalékkal nőttek.

Az is kiderült, hogy csökkent a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene is, mégpedig 7,6 százalékkal.

 

A KSH közzétette azt is, hogy idén januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1333 milliárd forintot ért el. Ennek 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka a benzinkutak üzemanyag-forgalmában realizálódott.