Lépett az OTP is, drágítja a hitelek kamatait

Lépett az OTP is, drágítja a hitelek kamatait

Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mostanra szinte az összes nagybank hiteldrágításokkal válaszolt az MNB június vége óta több lépcsőben végrehajtott nagyarányú kamatemeléseire. Hosszú idő után lépett a legnagyobb hazai pénzintézet is, de összességében a hitelkamatok növekedése jócskán elmaradt az MNB-étől – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.   

Június vége óta a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatát 5,9-ről 9,75 százalékra emelte, míg az egyhetes betéti kamatát 7,25-ről ugyancsak 9,75 százalékra. Összességében az elmúlt egy hónapban minden nagybank drágított valamennyit a személyi kölcsönein vagy jelzáloghitelein – írta a pénzügyi portál.

Két hónapos szünet után az OTP Bank most a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök kamatát is növelte. A jelzáloghiteleknél a módosítás érinti a lakáscélú, a szabad felhasználású és a fogyasztóbarát lakáshiteleket is. 

Ötéves és 20 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél az emelés mértéke

  • 7-13 millió forint hitelösszeg között 0,40 százalékpont,
  • 13-31 millió forint hitelösszeg között 0,55 százalékpont,
  • 31 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig 0,70 százalékpont. 

10 éves kamatperiódusú hiteleknél

  • 7 millió forint hitelösszeg alatt 0,20 százalékpont,
  • 7-13 millió forint hitelösszeg között 0,60 százalékpont,
  • 13-31 millió forint hitelösszeg között 0,75 százalékpont,
  • 31 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig 0,90 százalékpont. 

A személyi kölcsönöknél az ügyleti kamat mértéke 1 és 2 százalékponttal emelkedett az igényelt hitelösszegtől függően. Jelenleg 12,99 és 22,99 százalékos kamattal lehet személyi kölcsönt felvenni az OTP-nél.