Magyar Közlekedési Klub: óriási eredmény, hogy több vonalon sűrítik a járatokat

Magyar Közlekedési Klub: óriási eredmény, hogy több vonalon sűrítik a járatokat

(Fotó: Facebook/Magyar Közlekedési Klub)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2007-es és 2009-es vonalbezárások, a 2012-es járatritkítás és a két évvel ezelőtt bevetetett járványügyi menetrend után komoly előrelépés, hogy országszerte több vasútvonalon sűríti a járatokat a MÁV – derül ki a Magyar Közlekedési Klub Facebookon közzétett írásából.

A szervezet a napokban közzétett menetrend-módosításokat véleményezte, megjegyezve: ez még csak tűzoltás, a valódi előrelépéshez pálya- és járműoldali beavatkozások is kellenek, továbbá azon a néhány vasútvonalon is helyre kellene állítani a közlekedést, ahol eddig ez még nem történt meg. – Valóban óriási eredmény a mostani rendrakás, hiszen lassan így már nem csak a járványügyi menetrend kopik ki, hanem a 2012-es ámokfutás bűnein is sikerül túllépni a magyar vasúthálózaton – írta a szervezet, amely felidézte: a tíz évvel ezelőtti, „a nyilvánosság teljes kizárásával, titokban előkészített esztelen teljesítménycsökkentés példa nélküli a vasút történetében, mind cinizmusát és szakmai mélységeit tekintve.” Az okozott károk között említették, hogy a járatritkítások által érintett vasútvonalak hónapok alatt elvesztették utasközönségük jelenetős részét, a komlói, rédicsi, szanyi vonalakon például 80-90 százalékos utasvesztés volt tapasztalható a 2011-es és 2013-as számok között.

A közlekedési klub ugyanakkor több fájó hiányosságról is említést tett posztjában Ezek közé tartozik a zajtai mellékvonal forgalma, ahol továbbra is érvényben marad a járványügyi menetrend, holott „a kacifántos közúthálózat mellett még a botrányosan alacsony sebességgel is alternatíva tudna lenni a vasút”. – Egy kétóránkénti Mátészalka–Zajta vonat (fehérgyarmati kereszttel) kifejezetten előrelépés lenne a korábbi állapothoz képest is, ráadásul motorvonati közlekedés esetén még olcsóbb is lenne. Kitértek a 23-as (Zalaegerszeg–Rédics) vonalra is, amely a klub szerint a 2012-es őrület egyik legérthetetlenebb áldozata volt. Itt minél előbb szükséges a második motorvonat visszapótlása, amely az őriszentpéteri vonal GYSEV-motorvonattal való kiszolgálása esetén egyszerűen megléphető. A 87-es (szilvásváradi) vasútvonal déli szakaszát ugyanakkor – állapították meg – látványos túlkínálat jellemzi.

A közlekedési klub szerint az Újszeged–Békéscsaba vasútvonal nyugati szakaszán ugyan véget ért az 1 pár vonatos „járványügyi bohóckodás”, de a 2 pár vonatos struktúra visszatérése „sem kifejezetten megváltás”. A Kunszentmárton–Lakitelek szakaszon is változtatást látnak szükségesnek: „ha a Lakitelken átmenő utasok által alig keresett mostani irányok helyett Kecskemét–Kiskunfélegyháza, illetve (Kunszentmárton-)Csépa–Szolnok viszonylatok lennének, jóval több település kapna kapcsolatot a megyeszékhelyéhez, köztük olyanok is, amelyeknek ez ma közúton is alig van meg” – jegyezték meg.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hétfőn szintén a Facebookon tett bejelentést az őszi menetrend-módosításokkal kapcsolatban. Mint kifejtette, az új menetrend elsősorban azokon a regionális vonalakon tartalmaz bővítéseket, amelyeken korábban csak néhány vonat járt. Példaként megemlítette, hogy az augusztus 29-től érvényes módosítás értelmében kétórás ütemes menetrend lép életbe egész nap a Nyékládháza-Tiszaújváros vonalon, továbbá a Villány-Mohács vonalon naponta 8 pár vonat közlekedik majd. További módosítások lesznek például a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon: a Balatonfüredről 5:50-kor induló személyvonat egész évben Budapestig közlekedik. A Kaposvár–Siófok vonalon egész évre megmarad a nyári időszakra bevezetett két új személyvonatpár Siófokról Tabra és vissza.

Székesfehérvár és Komárom között, az 5-ös számú vasútvonalon kétóránként közlekednek majd a személyvonatok szeptember 3-tól. Ezen az útszakaszon több mint tizenkét éve, 2009 decemberében állították le a személyszállító vonatokat. A forgalom már a következő évben, a 2010-es kormányváltás után újraindult, azonban eddig csupán naponta egy-két járat közlekedett itt.

Vitézy felhívta rá a figyelmet, hogy a MÁV-Starttal együtt a Volánbusz menetrendje is változik néhány régióban. A legfontosabb fejlesztés Szekszárdot és környékét érinti, ahol a helyi és helyközi járatok integrációjával sűrűbb szolgáltatás lesz a megyeszékhelyen, ugyanakkor a beutazók a város több fontos pontját érhetik el közvetlenül.