A legtöbb külföldi munkavállaló már magyar Ausztriában

A legtöbb külföldi munkavállaló már magyar Ausztriában

Orbán Viktor a Nemzeti Sportot olvassa a Bécsbe tartó vonatúton (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában – írta meg a Vg.hu az osztrák társadalombiztosító honlapján megjelent friss adatok alapján. Ezzel Magyarország adja a legtöbb dolgozót nyugati szomszédunknak.

A második helyen a németek álltak 123 301 fős létszámmal, majd Románia következett 83 701 emberrel. De a magyar adat azért is kiugró, mert az következik belőle, hogy az osztrák gazdaságban dolgozó külföldiek közül minden nyolcadik magyar állampolgárságú. A kimutatások ugyanis júniusban 1 001 121 nemzetközi munkavállalót tartottak nyilván Ausztriában, aminek a 125 ezres magyar dolgozói kör majdnem a 13 százalékát adja – állapította meg a lap.

Niederösterreich (Alsó-Ausztria, 22 891 fő) a magyarok legnagyobb foglalkoztatója, majd Burgenland tartomány (22 712) és Bécs (21 475 fő) következik. A VG szerint meghökkentő a magyar munkavállalók számának növekedési trendje. Májushoz képest júniusban valamivel több, mint 22 ezer fővel nőtt az Ausztriában munkát vállaló külföldiek száma, amiből mintegy ötezren magyarok. Májusban 119 595 főt regisztráltak, júniusban pedig már 124 718-at. A növekedés egyértelműen a mezőgazdasági munkák, illetve a nyári turisztikai szezon beindulásának tudható be – tették hozzá. Sokan arra számítanak, hogy a tendencia júliusban is kitartott, és augusztusban is folytatódni fog. Ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét erősíti az éves statisztika is: 2022-ben éves átlagban 110 975 magyar vállalt munkát Ausztriában, a németek akkor még 7000 fővel többen voltak.