Már most legalább kétszázmilliárdos kárt okozhatott a hőség a magyar mezőgazdaságban

Már most legalább kétszázmilliárdos kárt okozhatott a hőség a magyar mezőgazdaságban

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte az egész országban hiányzik a víz a talajból. Eközben a HungaroMet szerint „az aszályos területek kiterjedése egyre nő – derült ki az RTL Híradó pénteki riportjából. 

Ez egyebek mellett a kukoricatermést érinti igen rosszul, Kránicz Zoltán főagronómus szerint enyhülés és kiadós eső kellene, hogy megmentsék az idei kukoricatermést. Raskó György agrárközgazdász pedig úgy becsülte, míg normál években 8-9 tonna kukorica terem átlagosan Magyarországon, most az alföldi megyékben, ahol nincs öntözés és már vízhiány van, ott 5 tonna alatti termésátlagok lehetnek – mondta Ráskó György agrárközgazdász. Csak a kukoricatermésben várható kiesés miatt eddig már legalább 240 milliárd forint a kár, de veszélyben a napraforgó és a cukorrépa is. 

Az Agrárminisztérium azt írta a csatornának, aszálykárokat 16 630 hektáron észleltek és „soha ennyi öntözésfejlesztési termelői támogatást nem adtak a gazdálkodóknak”, mint az elmúlt években.

Címkék: hőség