Hosszú Katinka nekiment a Magyar Úszó Szövetség vezetésének

Hosszú Katinka nekiment a Magyar Úszó Szövetség vezetésének

A negyedik helyezett Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben követelte a Magyar Úszó Szövetség vezetésének távozását Hosszú Katinka.

Hétfőn azt írta a Facebook-oladlán a magyar úszósporthoz címzett nyílt levelében, hogy nem érti a közvéleményt, miért az újságírókat támadják Milák Kristóf kapcsán, amikor csak tudósítottak a MUSZ elnök, a MUSZ szövetségi kapitány és Milák Kristóf edzője szavai. Hosszú szerint „nem volt még olyan MUSZ vezetés aki ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését”. Szerinte Marchand edzője, Bowman a MUSZ-tól kapott információkból már az olimpia előtt hónapokkal tudta, hogy tanítványát a 200 méter pillangó utolsó 50 méterére kell készítse mint fizikálisan, de leginkább mentálisan. Párizsban Hosszú szerint az edzőnek csak ennyit kellett Marchandnak mondania: „Te edzettél a világon a legkeményebben, az utolsó 50-en utol fogod érni Milákot, aki alig edzett idén, Te érdemled meg az aranyat.”

Hosszú szerint „nem ez az első Olimpiai Érem ami MUSZ vezetés miatt nem valósul meg, de reméljük az utolsó. Milák csak a jéghegy csúcsa, gondoljunk bele ha a világcsúcstartó olimpiai címvédővel ezt csinálják, mi a jussa a többi versenyzőnek. A MUSZ vezetés a teljes ellenkezőjét csinálta mint ami a dolguk lett volna. A »munkát« ők nem végezték el, sőt hátráltatták.”

„Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne. Vissza kell vonulniuk a hadszíntérről. De ezúttal nem csak egy előrehozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újra választással semmivé tesznek, hanem véglegesen. Már az én időmben a 80-as generáció és a MUSZ vezetés között is nézeteltérés volt ez a következő generációnál csak hatványozódott. Nem szabadna engedni hogy tovább károsítsák a Magyar Sportot” – írta hadüzenettel felérő nyílt levelében Hosszú.

A Telex hozzátette mindehhez, hogy Bowman készítette fel Kós Hubertet is, vele is az utolsó ötven métert gyakoroltatta, vagyis ugyanazt a taktikát követte. Marchand a 200 mell aranyát is elvitte, ugyanolyan stratégiával. Azt pedig a portál szerint mindenki láthatta, hogy Milák hogyan úszott az áprilisi országos bajnokságon, illetve a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon, vagy a májusi Mare Nostrum versenyen.

Hosszú Katinka még versenyzőként a 2016-os olimpia után fontos szerepet játszott az akkori elnök, Gyárfás Tamás eltávolításában, aki 23 éven át irányította a magyar úszósportot. Gyárfás először még megtagadta a lemondást, amikor Hosszú erre fölszólította, de a háromszoros olimpiai bajnokhoz több neves magyar úszó is csatlakozott, s végül Orbán Viktor kedves sportnapilapja is azt üzente neki, hogy ketyeg az óra. Innen Gyárfás már nem tudott visszakapaszkodni többet.