Lemondott a bangladesi miniszterelnök a kormányellens tüntetések után

Lemondott a bangladesi miniszterelnök a kormányellens tüntetések után

Katonák őrzik a legfelsőbb bíróság épületét a bangladesi fővárosban, Dakkában 2024. július 21-én (Fotó: MTI/EPA/Monirul Alam)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök lemondott, majd katonai helikopterrel Indiába távozott, miközben a tüntetők Dakkában behatoltak a hivatalába. Haszina hatalmát egy országos elégedetlenségi hullámmá terebélyesedő mozgalom döntötte meg. A tüntetések hátterében az áll, hogy Haszina újra bevezette azt a kvótarendszert, amelyet 2018-ban eltöröltek, és amely az állami állások 30 százalékát az 1971-es bangladesi függetlenségi háború veteránjainak családtagjai számára biztosította.

A rendszer előnyben részesítette a kormányzathoz rokoni szálakkal kapcsolódókat és a kormány híveit a többiekkel szemben. A kvótarendszer visszaállítását követően tüntetések kezdődtek, amelyek egészen addig békés keretek között maradtak, amíg a kormánypárti ellentüntetők és a kormányhoz hű rendvédelmi egységek be nem avatkoztak. A tüntetések halálos áldozatainak száma több százra tehető. A lövöldözés nem volt egyoldalú: az ellenállók is lőfegyverekkel támadtak a rendőrökre a sortüzek után.

Dakkában a javarészt egyetemistákból álló megmozdulás résztvevői járműveket és kormánypárti irodákat gyújtottak fel, elfoglaltak egy kórházat, és lezárták a főbb autóutakat. Emellett polgári engedetlenségi akciót hirdettek, és felszólították a lakosságot, hogy ne fizessék be az adókat és közüzemi díjakat, továbbá tagadják meg a munkavégzést is. Haszina vasárnap még bűnözőknek nevezte az ellene tüntetőket, hétfőn azonban helikopterrel menekült Indiába, hogy egy „biztonságos helyen” tartózkodjon.