Maradt az alapkamat, de a kamatfolyosó szűkül

Maradt az alapkamat, de a kamatfolyosó szűkül

Képünk csak illusztráció! A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek felső széle szerdától 17,5 százalékról 100 bázisponttal, 16,5 százalékra csökken – derül ki a testület közleményéből.

A közlésből nem derül ki, de szakértők szerint a tanács a tulajdonképpeni irányadó kamat, az egynapos betéti eszköz 15 százalékos rátájának további 100 bázispontos csökkentéséről is dönthetett, így a betéti tendert szerdától már csak 14 százalékos kamattal hirdetik meg. Ha beigazolódik a várakozás, akkor az irányadó kamat a következő ülésen, szeptember végén olvadhat össze az alapkamattal 13 százalékon.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását. A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.