Megszűnési hullám: több mint ötvenezer cég zárt be

Megszűnési hullám: több mint ötvenezer cég zárt be

A kata adónem ellehetetlenítése ellen tüntetők az általuk lezárt Margit hídnál 2022. július 12-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus és szeptember hónapban igen komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, az egyéni vállalkozók pedig már tízezrével szűnnek meg. A két hónapban együttesen már 50 ezerrel több vállalkozás szűnt meg vagy lépett a megszűnés útjára, mint a korábbi években – derül ki az Opten céginformációs rendszer adataiból. Az okok között első helyen a kata szigorítása áll. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott leállni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozás szüntette meg tevékenységét, azaz csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel magasabb az érték.

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságok köre, ebben a szegmensben is sok a katás vállalkozó. A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszűntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az, ami igen árulkodó. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14 400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12 900 betéti társaságnál. Normál időszakban havi 700 végelszámolás van Magyarországon

Azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni: egyrészt a korábbi tapasztalatoknak megfelelően vélhetően még sokan kivárnak a naptári év végéig, vagy sokan egyszerűen még nem jutottak el addig, hogy ténylegesen elindítsák a végelszámolást. Az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szűntethette meg működését a kata szigorítás miatt, és esélyes, hogy év jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer vállalkozás szűnik meg a szokásos számok felett.

A jogszabály változások ugyanakkor nem csak a törlések számát növelték. Szeptemberben 3622 új társas vállalkozást jegyeztek be, ami az előző években megszokottaknál jóval magasabb értéknek számít. Utoljára 2014 májusában volt hasonló mennyiségű társas vállalkozás alapítás egy hónap alatt, azaz a szeptemberi cégalapítási érték több mint 8 éves rekordnak számít. A megugró cégalapítási számok annak köszönhetők, hogy az egyéni vállalkozási formából, illetve betéti társasági formából sokan fordultak át korlátolt felelősségű társasági forma fele, és ezt új cégalapítás formájában tették meg.

Azonban még a megugró cégalapítási számok is messze elmaradnak a végelszámolások számától, így az eljárások lezárultával összességében majd csökken a társas vállalkozások száma az elkövetkező hónapokban. Ráadásul a megszüntetésre irányuló eljárások közül nem csak a végelszámolásokból volt a szokásosnál több, hanem felszámolásokból is. Szeptember hónapban 1061 társas vállalkozás ellen indult felszámolás, ami szintén rekordmagas értéknek számít. Utoljára 2015 elején indult ennyi felszámolási eljárás egy hónap alatt, azaz az induló felszámolási eljárások száma az elmúlt 7 év legmagasabb értékének számít. Ez semmiképp nem jó jel a cégbázis számára, mivel a felszámolási eljárások hátrahagyott kifizetetlen számlákat jelentenek, ami veszélyt jelent a többi működő cég számára is. A fizetési problémák könnyen lánctartozássá alakulhatnak, amelyek recessziós környezetben gyorsan eszkalálódhatnak.

A tömegével megszűnő vállalkozások hatással vannak a költségvetés számainak alakulására is. A megszűnő katás vállalkozások egyfelől bevétel-kiesést jelentenek, azonban a tevékenységüket magasabb adóteher mellett is folytatók esetében a költségvetés többletbevétellel számolhat elsősorban a bérjellegű jövedelmek adóján és járulékán keresztül.

 

Címkék: végelszámolás, cég