Megtorpant a visszaszivárgás a boltokba, kevesebbet vásároltunk áprilisban

Megtorpant a visszaszivárgás a boltokba, kevesebbet vásároltunk áprilisban

Fotó: Unsplash/Markus Spiske

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kiskereskedelem az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. Vagyis hiába voltak ígéretesek a kiskereskedelmi forgalom márciusi statisztikái a januári stagnálás és a februári enyhe csökkenés után, márciushoz képest áprilisban megint csökkent a forgalom. Az előző évi azonos időszakhoz képest ugyanakkor bővülést mértek: a nyers adat szerint 3,7, a naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt a forgalom.

Az éves alapon történt bővülést üdvözlő NGM olyan szezonális hatásokkal magyarázta a havi csökkenést, mint a húsvéti ünnepekhez kötődő márciusi nagybevásárlások utáni visszafogottabb költés. Bár a lendület megtört, összességében a fogyasztás emelkedik Magyarországon, de az olyan adatok, mint ez az áprilisi, a Portfolio szerint azt mutatják, hogy a fogyasztói bizalom lassabban épül vissza. A tavalyi év azonos időszakhoz képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 3,6 százalékkal bővült, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma 1,8 százalékkal emelkedett. A textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,7, a használtcikk-üzletekben 5, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,1 százalékkal nőtt a forgalom, míg a bútor- és műszakicikk-üzletekben 1,8 százalékos csökkentés volt.

Címkék: kiskereskedelem, KSH