Meredeken emelkedik a földgáz ára

Meredeken emelkedik a földgáz ára

Hőerőmű. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán is meredeken emelkedett a földgáz tőzsdei ára Európában, ezzel újabb rekord dőlt meg – tájékoztatott az MTI a TASZSZ és a Reuters alapján. Ez a trend már hetek óta tart. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében azt találjuk, hogy a földgáz megawattóránként 161,5 euróba, tehát ezer köbméterenként 1936 dollárba került eddigi napi maximumán. A jegyzés nyitáskor meghaladta már az 1500 dollárt, délelőtt fél 11-ig pedig felment 1936 dollárig, azóta viszont folyamatosan csökken.

Egy ideje már minden energiahordozó, tehát szén, olaj, gáz és áram is drágul, ráadásul az enyhe széljárást, valamint a hűvösebb időt ígérő előrejelzések növelik is a keresletet, miközben szűkülnek a kínálati feltételek. Az okok között van a klímavédelmi intézkedések, így a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő ára, de piaci spekulációk is. Világszerte nőtt az energia iránti kereslet, miközben a koronavírus-járvány miatti leállás után kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba, a gazdaságok növekedése pedig meredeken ível felfelé. A kínálat jelentősen csökken, például Brazíliában, ahol az áram meghatározó részét vízierőművekben állítják elő. Itt az aszály okoz mostanában jelentős problémákat.

Visszaesett közben a megújuló erőforrásokból származó energia termelése is, Németországban például azért, mert kevésbé volt szeles az idő.

Georg Zachmann, a gazdasági kérdések szakpolitikai kutatásairól közismert brüsszeli agytröszt, a Bruegel kutatóintézet közgazdásza eközben arról beszélt, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalat teljesítette ugyan szerződéses kötelezettségeit Európa irányába, de a magas árak ellenére sem szállított több földgázt a pótlólagos kereslet kielégítésére. Zachmann szerint a Gazprom ezzel vagy még inkább fel akarja hajtani az árakat, vagy így próbál meg nyomást gyakorolni a sokat vitatott Északi-Áramlat-2 vezeték gyorsabb üzembe helyezésének érdekében.