MNB-alelnök: Jövőre kétszámjegyű lesz az infláció, bonyolult év előtt állunk

MNB-alelnök: Jövőre kétszámjegyű lesz az infláció, bonyolult év előtt állunk

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az infláció elleni küzdelem sikeres lesz  – jelentette ki Patai Mihály, a jegybank alelnöke a BÉT50 konferencián csütörtökön Budapesten.

A BÉT50 – a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra fókuszáló konferenciáján hozzátette: a szigorú monetáris politika harmóniába fog kerülni a szűkítő fiskális politikával. A gazdaságpolitika harmadik eleme, a jövedelempolitika pedig neutrális marad. Így az infláció elleni küzdelem sikeres lesz. – Arra kell felkészülni, hogy jövőre kétszámjegyű lesz az infláció, bonyolult év előtt állunk – fogalmazott Patai Mihály.

Kitért arra, hogy néhány termék ára már csökkent, néhány országban így a fogyasztói árindex is csökkent, ami bíztató. Az infláció elindult visszafelé, ami jó hír – fogalmazott, hozzátéve, hogy a nyersanyag- és élelmiszerpiacok korrekciójának dezinflációs hatása lehet.

A BÉT elnöke hangsúlyozta, hogy az ársapkákat ki kell vezetni, mert azok ugyan rövid távon működhetnek, de hosszú távon ellentmondásokat okoznak. A GDP-növekedésről szólva elmondta, hogy a jegybank szerint jövőre csökken annak üteme, de mint fogalmazott, ez „inflációs időszakban normálisnak számít”. Fontosnak nevezte a fegyelmezett fiskális és monetáris politikát, az uniós megállapodást, „azután szépen, szerényen túléljük a következő évet”.

(MTI)