Nagyot estek a beruházások, különösen az építőiparban

Nagyot estek a beruházások, különösen az építőiparban

(Fotó: EJ Yao/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon visszaesett a beruházások értéke 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közléséből. A zuhanás mértéke úgy volt 12,1 százalékos, hogy a feldolgozóipar közben még felfelé is húzta a teljesítményt. A legtöbb nemzetgazdasági ág viszont a beruházások visszaesését segítette, és a feldolgozóipar mellett csak a közigazgatás terén történt javulás.

Az előző negyedévhez képest kisebb, de így is 2,2 százalékos a mérséklődés. Az építési beruházások volumenének csökkenése ennél is jelentősebb, 2,4 százalékos. A beruházások így immár ötödik negyedéve zsugorodnak, mostanra a volumen (a koronavírus-válság rövid sokkját leszámítva) ötéves mélypontjára süllyedt – írja a Portfolió.

A tavalyi év azonos időszakához képest a visszaesés nagy részét, mintegy hatvan százalékát az építési beruházások 22 százalékos csökkenése teszi ki.  Több ágazatban is óriási, éves alapon több esetben 20-30 százalék körüli éves zuhanás látszódik. A negyven százalékot kitevő gép- és berendezésberuházások viszont még emelkedtek is 6,8 százalékkal, köszönhetően az import gépek és járművek 7,8 százalékos volumennövekedésének.

A legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások körében 9,1 százalékkal esett a fejlesztések volumene, viszont a költségvetési szerveknél tíz százalékkal volt több, mint tavaly. Az utóbbi elsősorban technikai ok eredménye. Az ötven fő alatti és egyéni vállalkozásoknál, nonprofit vállalatoknál és a háztartásoknál a beruházási volumen 24 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év harmadik negyedévében.

A tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenháromban csökkent a beruházási teljesítményérték. Az elmúlt negyedévekben lassult egyébként a feldolgozóipar bővülése is, a harmadik negyedévben 6,3 százalékkal emelkedett a mértéke. Ennek oka a villamosberendezés-gyártás beruházási volumenének a korábbi időszaknál visszafogottabb növekedése. (A hosszabb távú, nagyszabású projektek ugyanis folyamatosan futottak ki.) A járműgyártás beruházási volumene viszont dinamikusan nőtt, nem függetlenül több hazai járműipari, valamint beszállítói gyár részben kapacitásbővítő fejlesztéseinek köszönhetően. Növekedés jellemezte a gumi-, műanyag- és építőanyagipart is.

A portál szerint a beruházások drasztikus visszaesése több tényező következménye. A gazdasági pangás általános rossz környezetet teremt a fejlesztésekhez, a magas kamatok drasztikusan rontják a megtérülést, a költségvetés sanyarú helyzetében az állami fejlesztésekre nem jut elegendő pénz, ezt a hatást erősíti az EU-források elmaradása.