Négy százalék alá csökkent a munkanélküliség

Négy százalék alá csökkent a munkanélküliség

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH által fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag 197 ezres munkanélküli létszámot mutat a május-júliusi időszakra, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt.

A 15-74 éves munkanélküliek száma 27 ezerrel, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbiról.

A 15-24 évesek munkanélküliségi rátája egy év alatt 0,1 százalékponttal, 14,7 százalékosra mérséklődött. Az összes munkanélküli több mint egyötöde a fiatalok közül került ki.

A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal, 3,4 százalékosra, az 55-74 éveseké 0,5 százalékponttal, 2,9 százalékosra csökkent.

A munkakeresés átlagos időtartama 8,7 hónap volt, a munkanélküliek 33,8 százaléka legalább egy éve keresett állást, közölte a KSH.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbiról 104 ezerrel, 28,4 százalékkal, 262 ezerre csökkent. A szolgálat adatai szerint augusztusban 11 ezerrel, 273 ezerre nőtt a regisztrált álláskeresők száma.

Ugyancsak a KSH adatai szerint a május-júliusi időszakban Magyarországon 4,476 millió ember dolgozott az elsődleges munkapiacon, ami a Portfolió szerint újabb történelmi csúcsot jelent, a rendszerváltás óta sosem volt ennyi foglalkoztatott hazánkban. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.