Népszava: pontosan a piaci árat fizette Magyarország az orosz gázért

Népszava: pontosan a piaci árat fizette Magyarország az orosz gázért

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derítette ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján a Népszava.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-i, utóbb „békemissziónak” nevezett tárgyalásán azt mondta: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt.

A Népszava szakértői már akkor hitetlenségüknek adtak hangot ennek kapcsán, viszont a kétoldalú magyar-orosz gázszerződés tavaly szeptemberi megkötésekor a felek – úgymond szokás szerint – titkosították a megállapodást, így az aktuális magyar tarifákat és annak kiszámítási képletét is. Vagyis bármely politikus mondhat róla, amit akar, az állítások úgysem ellenőrizhetők. Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is úgy nyilatkozott, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”.

De a Népszavának nyilatkozó szakértők elmondták, hogy az orosz gázbehozatal a KSH külkereskedelmi adatbázisában nyilvántartott havi pénzbeni ellenértékének, illetve mennyiségének hányadosa lényegében – de ívében mindenképp – kiadja a magyar nagykereskedő által az oroszoknak fizetett gázárat. Így kiderült, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő szinte fillérre az irányadó holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított.

A Népszava azért hozzáteszi, hogy májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, mégpedig a mi javunkra. Egész odáig, hogy decemberben a különbség – frissített számításaik szerint – meghaladta az ötven százalékot. Ugyanakkor ennél többre sosem rúgott. Úgyszintén érdemes megjegyezni, hogy míg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázért, azt követően az arány megfordult. Ezért hat furán, hogy januárban tarifánk gyakorlatilag visszaemelkedett a tőzsdei szintre. Ráadásul a Népszava korábbi kutatásai szerint két hónapos elcsúsztatással Magyarország orosz gáztarifájának íve már szinte résmentesen követi a holland tőzsdei árat. Vagyis erősen valószínűsíthető, hogy az orosz fél nem kedvezménnyel, csupán két hónap haladékkal fizetteti ki a teljes összeget.

Szintén figyelemre méltó körülmény, hogy az adatsor tanúsága szerint október és január között orosz gázszállításaink jelentősen, körülbelül húszadukra estek: eszerint a korábbi, körülbelül havi félmilliárd köbméter helyett csak 37, 28, illetve januárban mindössze 18 millió köbméter érkezett. E fejleményről a magyar kormány nem ejtett szót. Igaz, a közműhatóság nyilvántartása szerint április 1-vel az elmúlt évek legalacsonyabb készletszintjén indult meg a hazai gáztárolók feltöltése.