Paradicsomból nincs és nem is lesz hiány

Paradicsomból nincs és nem is lesz hiány

Paradicsom (Fotó: Tom Hermans /Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A friss, magyar paradicsomból a vásárlók idén is bőséges kínálattal találkozhatnak a boltokban és a piacokon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb). 

A szakmai szervezetek által készített piaci körkép szerint a magyarországi paradicsom-termesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, a növényházi termesztésnek köszönhetően pedig a környezeti tényezők sem befolyásolják olyan mértékben a termés mennyiségét és minőségét, mint szabadföldi körülmények között. Az étkezési paradicsomot a gazdálkodók jellemzően üvegházban vagy fóliasátorban termesztik. Az utóbbi években a támogatások és a kedvező hitellehetőségek miatt több mint 110 hektárral nőtt a növényházi paradicsom területe, így jelenleg 310 hektárnál nagyobb területen folyik paradicsomhajtatás az országban.

Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a magyarországi üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos a cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is. A közlemény szerint a hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől a tél beköszöntéig önellátó az ország. Késő tavasszal a termelési volumen növekedése miatt exportra is jut a magyarországi paradicsomból egészen szeptemberig. Az export mennyisége évről évre nő, 2022-ben az előző évhez képest 17,6 százalékkal több paradicsomot szállítottak a külpiacokra a magyar termelők, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot Csehországba, Szlovákiába és Romániába szállították.

Bár a legkorszerűbb, termálvíz fűtésű üvegházakban már megjelent a téli termesztés, de ebben az időszakban még az import dominál. Ugyanakkor jelezték, hogy tavaly már mintegy 13 százalékkal kevesebb külföldi paradicsom került a boltokba, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot az ország Spanyolországból importálta.

(MTI)

Címkék: paradicsom