Portfolio: Kicsi az esély, hogy az év második feléig megjönnek a zárolt EU-pénzek

Portfolio: Kicsi az esély, hogy az év második feléig megjönnek a zárolt EU-pénzek

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Hófehér gazdaság felé - Korrupciós helyzetkép Közép-Európában elnevezésű konferencián Budapesten, a Néprajzi Múzeumban 2022. október 11-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március végéig kellene teljesíteni a 2022-ben indított jogállamisági eljárásban az Európai Bizottság (EB) által elvárt igazságügyi reformokat, de az elmúlt időszakban lelassultak a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között, ráadásul ez sem oldana fel minden tételt a 22 milliárd eurós kohéziós támogatásokból és az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapból – értesült a Portfolio.hu.

Az Európai Bizottság által kért jogszabálymódosítások ugyanis önmagukban nem nyitják meg a pénzcsapokat, azok gyakorlati alkalmazását is bizonyítani kell. Legkorábban áprilisban-májusban értékelheti a Bizottság a március 31-ig kért jogszabályokat. Mindez azt jelenti, hogy legkorábban az év második felében, a nyári hónapokban érkezhet pénz Brüsszelből.

A portál felidézi, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken egy interjúban arról beszélt, hogy jövő héten küldi el a kormány konkrét javaslatait a vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól. Kérdés, hogy ez elég-e ahhoz, hogy az EU engedélyezze az uniós pénzek – többek között az Erasmus-ösztöndíjak – folyósítását. 

A magyar kormány mellett egyre több külső szereplő, így egyes hitelminősítők is kockázatként tartják számon az uniós források további késlekedését.