Miközben a magyar reálbérek zuhannak, kilőtt a cégek profitja

Miközben a magyar reálbérek zuhannak, kilőtt a cégek profitja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sehol sem zuhantak akkorát a reálbérek, és nőtt olyan mértékben a vállalati profit, mint Magyarországon – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss statisztikájából, amelyre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hívta fel a 24.hu figyelmét.

Ami a fajlagos profitnövekedést illeti, Magyarországon az több mint 61 százalékos volt, amivel toronymagasan vezettük a rangsort, senki a nyomunkba sem ért. A második legnagyobb fajlagos nyereségnövekedést elért Litvánia is csak 36 százalékkal büszkélkedhetett, az OECD-átlag pedig kicsit több, mint 21 százalék volt.

A fajlagos munkaerőköltség növekedésénél közben majdnem 34 százalékkal a harmadik helyet szereztük meg, nem sokkal előzött meg minket Litvánia és Észtország. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint minden korábbi elképzelésnél is több pénz van a vállalatoknál – a statisztikában szereplő 29 ország közül ugyanis a Magyarországon működő cégek szerezték meg a legtöbb extraprofitot, miközben a fajlagos bérköltség csak feleannyira nőtt, mint a fajlagos profit. A szakszervezeti szövetség értelmezésében ez azt jelenti, hogy a kiemelkedően magas haszon és az alacsonyan tartott bérköltség között egyre nagyobbra nyílik az olló. Vagy ahogy az OECD fogalmazott, a vállalati nyereség (több országban és ágazatban) jobban nőtt, mint a munkaerőköltség, ami arra utal, hogy a megélhetési költségek növekedése nem egyenlően oszlott el.

Az infláció miatt a bérek reálértéke 15,6 százalékkal lett kevesebb Magyarországon, ez a legrosszabb adat a 34 ország között. Az átlagos reálértékcsökkenés 3,8 százalékos volt – ennek több mint négyszerese a magyar adat.

A fajlagos munkaerőköltséget és a fajlagos nyereséget úgy számítják ki, hogy a munkavállalók bérét, illetve a bruttó működési eredményt elosztják a reál GDP-vel. A reál fajlagos munkaerőköltségnél az alkalmazottak bérét elosztották a nominális GDP-vel, jelezve a nemzeti jövedelem munkára fordított részét.

Címkék: profit, reálbér