Átlagosan havi 27 ezer forintos rezsinövekedéssel számol a lakosság

Átlagosan havi 27 ezer forintos rezsinövekedéssel számol a lakosság

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háztartások kétharmada véli úgy, hogy szeptembertől meg fogja érezni a rezsicsökkentés csökkentését. A lakosság becslései szerint átlagosan 27 ezer forinttal kerülhetnek többe a rezsiszámlák – derül ki a GKI és a Masterplast augusztusi közvélemény-kutatásából, melyet a Hvg.hu ismertetett. A kormány azt kommunikálta, hogy a drágulást csak az átlag feletti fogyasztók, szerintük a lakosság egynegyede fogja megérezni.

A változások legnagyobb arányban a családi házakban és a 100 négyzetméternél nagyobb ingatlanban élőket aggasztják, de a kisvárosok és a községek lakóinak is több mint háromnegyede aggódik a rezsiköltség szeptembertől várható növekedése miatt. A legkevésbé, nagyjából fele-fele arányban aggódóak a panellakásban élők, vélhetően azért, mert a távfűtést nem érinti a rezsiemelés.

A háztartások 42 százaléka várja azt, hogy havi 20 ezer forintnál kevesebbe fog fájni a rezsiemelés, 26 százalékuk 21 és 40 ezer forint közé becsli a költségnövekedést, az emberek egyötöde szerint viszont több mint 40 ezerrel fognak nőni a számláik minden hónapban. A megkérdezettek átlagosan 27 ezer forinttal nagyobb havi teherrel számolnak; a családi házban élők számlái többel, a társasházban élők kevesebbel növekedhetnek.

Címkék: rezsi, rezsiemelés