RTL: több tízezer család vár hiába napelemes rendszerre

RTL: több tízezer család vár hiába napelemes rendszerre

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állam még mindig nem folyósítja a támogatásokat, így idén már biztosan nem készül el annak a több tízezer háztartásnak a napelemes rendszere, amelyek még a 2021-es pályázat első körében nyertek pénzt – derül ki az RTL Híradó riportjából. A csatorna egyik nézője azt remélte, hogy idén télen korszerű energiával fűtheti az otthonát, de helyette most fával fűt, mert a beruházásra készülve a földgázt már a nyáron kiköttette.

A megítélt támogatások minden bizonnyal azért nem kerülnek kifizetésre, mert az állam még nem kapta meg az erre vonatkozó uniós forrásokat. Orbán Viktor egyébként még 2021 júliusában az egyik szokásos pénteki közrádiós tájékoztatójában arról beszélt, ha jön pénz Brüsszelből, ha nem, a már elfogadott pályázatokat ki fogják fizetni a magyar költségvetésből.

Külön kellemetlen, hogy a költségek a dráguló amerikai dollár miatt nagyjából 40 százalékkal többe kerülnek, mint a pályázat elnyerésekor, ám az állam – ahogy arról Gulyás Gergely miniszter egy kormányinfón beszélt – csak a vállalt összegeket tudja kifizetni, így a különbözetet a fogyasztónak kell „hozzápótolnia”.