Szijjártó: Egyiptom egymilliárd euróért rendelt vasúti kocsikat egy magyar–orosz konzorciumtól

Szijjártó: Egyiptom egymilliárd euróért rendelt vasúti kocsikat egy magyar–orosz konzorciumtól

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter (j) Kairóban 2020. október 1-jén. MTI/KKM

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar vasúti járműgyártás az eddigi legnagyobb megrendelését kapta az egyiptomi nemzeti vasúttársaságtól, ez a két ország közötti gazdasági együttműködés valaha volt legkomolyabb eredménye – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kairóban.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyiptomi vasúttársaság az összes általa használt vasúti kocsi nagyjából egyharmadát lecseréli, és az erről kiírt tendert egy magyar–orosz konzorcium nyerte, így 674 kocsit a Dunakeszi Járműjavító Kft. fog legyártani a következő három évben.

Körülbelül egymilliárd eurós megrendelésről van szó, amelynek így több mint fele a magyar gazdaságba áramlik – mondta, hozzátéve, hogy a beruházáshoz az Eximbank nyújt hitelt az egyiptomi államnak.

A miniszter közölte azt is, hogy egyeztetések folynak a két ország közötti együttműködés további kiterjesztéséről, például mozdonyok szállításáról, illetve egyiptomi vasúti mérnökök és szakértők magyarországi képzéséről.

A Direkt36 korábban a 444-en írt arról, hogy évek óta próbálta összehozni a magyar állam a hatalmas értékű vasúti beruházást Egyiptomban. A projekt nyertese ugyanis több száz milliárd forint értékben 1300 darab vasúti kocsit szállíthat az afrikai országba. A gigaberuházás körül egy ideig csend honolt, de az utóbbi hónapokban egyre több, politikához köthető ember jelent meg a Transmashholding Hungary nevű cégben, amely leszállítaná a vasúti kocsikat. A további részletekről itt olvashatnak.