Tojásszövetség: ne az utolsó pillanatra hagyjuk a húsvét előtti tojásvásárlást

Tojásszövetség: ne az utolsó pillanatra hagyjuk a húsvét előtti tojásvásárlást

Tálcás tojás (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A húsvét kiemelt ünnep a tojástermelők, a csomagolók és a fogyasztók számára is, de nem kell tojáshiánytól tartani a jelenlegi folyamatok alapján – mondta lapunk érdeklődésére Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke. A szakembert azért kerestük meg, mert az Agrárközgazdasági Intézet árinformációs rendszere alapján az utóbbi hetekben ismét emelkedésnek indult a tojás fogyasztói ára. Húsvét napjai idén április 9-10-re esnek.

Emlékezetes, a kormány novemberben tette hatósági árassá a tojást, miután az egekbe szökött az ára. Akkor az M-es méretű tojás átlagos fogyasztói ára 114 forint, az L-esé pedig 137 forint volt. A hatósági ár aztán maximalizálta az árat. Január elejére az M-es tojás fogyasztói átlagára 79 forintra csökkent. Március elején viszont ennél 10 forinttal többet kérnek az ugyanilyen tojás darabjáért.

Pákozd Gergely ugyanakkor azt javasolta: ha lehet, ne az utolsó pillanatra hagyják az emberek a tojásvásárlást, mert ha hirtelen, egyszerre, például az esti órákban akarnak sokan kétszer annyi tojást vásárolni, mint más időszakban, akkor nem kizárt, hogy az üzletben üres polcot találnak. A készletek folyamatos feltöltése viszont segíti a termelők és a kereskedők munkáját egyaránt.

Mint mondta, amíg a hatósági árszabályozás érvényben van, addig a fogyasztók nem fognak látni semmit a termelők és a kereskedők áralkuiból. – A hatósági árszabályozás konfliktust kódolt a termelők és a kereskedők közé, hiszen a kiskereskedelmi fogyasztói árat határozta meg a kormány. Az itt elmaradt nyereséget a kereskedelem szerette volna behozni. Ez az időszak nem volt súrlódásmentes, de ebből a vásárlók keveset érzékeltek. Nem volt ugyanis olyan tojáshiány, amely az ellátásbiztonságot veszélyeztette volna – mutatott rá.

Az alelnök kitért rá: arra számítanak, hogy a hatósági ár jelenlegi ismeretek alapján április 30-án kivezetik. Akkor lehet számítani a kereslet élénkülésére. Ennek mértékét azonban lehetetlen megmondani, mert húsvét után jellemzően csökken a tojás utáni érdeklődés. Ugyanakkor a kormány nem egyeztetett az érdekképviselettel a kivezetésről sem. Kérdésünkre azt mondta, hogy az ársapka bevezetését követően egy levélváltásra került sor a kormánnyal.