Továbbra is a turisták húzzák a turizmust

Továbbra is a turisták húzzák a turizmust

Hotelszoba (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összességében több volt a vendég idén júliusban a különféle hazai szálláshelyeken a tavalyinál – 4,3 százalékkal –, de az adatok alapján ez a turistáknak köszönhető. A belföldi turizmus ugyanis visszaesett.

1,3 millió magyar töltött el összesen 3,9 millió éjszakát valamilyen szálláshelyen idén júliusban – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából. A tavaly júliussal összehasonlítva ez csökkenést jelent: a vendégek számában 3,6, az eltöltött éjszakákéban pedig 8,4 százalékosat. A kereskedelmi szálláshelyeken 837 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak – a többségét szállodákban –, és ez 9,4 százalékkal alacsonyabb a 2022-es adatnál, de a magán- és egyéb szálláshelyeken is csökkenést tapasztaltak. A két legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton és a Mátra-Bükk volt.

A külföldi vendégek száma ugyanekkor 19, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett tavaly júliushoz képest. A legnépszerűbb esetükben is a Balaton volt, illetve Budapest. Szám szerint ez 907 ezer embert és 2,6 millió itt töltött éjszakát jelent.

A KSH azt is közölte, hogy júliusban összesen csaknem 34 ezer szálláshely fogadott vendégeket, ezen belül is 1005 szálloda és 1203 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 75 milliárd forint volt, ez folyó áron 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 8,9 százalékkal kevesebbet, 5,6 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok.