Ujhelyi: a Booking.com azt ígéri, hogy hétfőre szinte minden magyar partnerét kifizeti

Ujhelyi: a Booking.com azt ígéri, hogy hétfőre szinte minden magyar partnerét kifizeti

Ujhelyi István (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már augusztus 14-én, megkezdi a Bookingszinte .com a kifizetéseket, és a mintegy huszonkétezer magyar partnercég szinte kivétel nélkül megkapja az elcsúszott pénzeket – közölte Ujhelyi István a Facebookon közzétett nyílt levelében. 

A politikus az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának egyik vezetőjeként, valamint az ENSZ turisztikai világszervezetének uniós nagyköveteként folytatott tárgyalásokat a Booking.com felelős vezetőivel, amelyek érdemben hozzájárultak ahhoz, hogy holnapra (vagyis augusztus 14-re) a mintegy huszonkétezer magyar partnercég szinte kivétel nélkül megkapja az elcsúszott kifizetéseket. Mint hozzátette, csütörtökre remélhetőleg visszaáll a rendszeres és hibamentes működés. Amennyiben a neki tett ígéret ellenére mégsem rendeződik a tartozások kifizetése, EU-s intézményi lépéseket tesz.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, vannak olyan magyar szállásadók, amelyeknek milliókkal tartozik a Booking, és néhány nappal ezelőtt még olyan üzeneteket kaptak többen is, miszerint csak szeptemberben fizetik ki őket. 

A politikus kifejtette azt is, hogy a Booking.com kifizetési nehézségeit nem pénzügyi- vagy menedzsmentválság, hanem technikai felkészületlenség okozta. – Egy több mint két éve előkészített könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt csúsztak a kifizetések, a korábbi informatikai rendszer a partnerhálózat ugrásszerű növekedését és a nyári szezon terheltségét már nem bírta, az új rendszert pedig még nem tudták megfelelően működésbe állítani – írta Ujhelyi, aki az ügyben az illetékes vezérigazgató-helyettessel, a Közép-Kelet európai régió felelősével, a brüsszeli és budapesti irodavezetőkkel, a számítástechnikai háttérért felelős személlyel is tárgyalt, valamint személyes konzultációkat folytatott az érintett magyarországi vállalkozások egy részével és a szakmai szervezetek vezetőivel is.

Ez nem jelenti azt, hogy a Booking.com felmenthető az ügyben, vagy a vezetését nem terheli felelősség – közölte Ujhelyi, aki szerint azonban „nem lehet azonnal zsigerből fenyegetni és hecckampányt indítani primitív politikai érdekek mentén”. Ezzel feltehetően arra utalt, hogy a Fidesz-frakció a héten felszólította a Bookingot, hogy fizesse ki a magyar szállásadókat. Ujhelyi szerint mindenesetre az a magyar érdek, hogy a multicég helyzete is mielőbb rendeződjön, hiszen, ha jól működik a rendszer, az a magyar beszállítóknak is hasznot hajt.